Världskänd professor föreläste för lärare och studenter

Publicerad: 1 december 2016

Professor Elizabeth Dean från University of British Columbia, Vancouver, Kanada, besökte Luleå tekniska universitet i november. Hon höll föreläsningar för studenter, handledare, doktorander och lärare på fysioterapeutprogrammet. Elisabeth Dean talade om hur fysioterapeuter kan behandla personer med livsstilsrelaterade sjukdomar.

Elizabeth har tidigare varit ordförande för The World Confederation for Physical Therapy, WPCT,  och har skrivit flertalet artiklar om betydelsen av att inom professionen fysioterapi använda sin kunskap till att prioritera både promotion och prevention när det gäller livsstilsrelaterade sjukdomar.

– Nu var det äntligen dags för Elizabeth Dean att besöka fysioterapiprogrammet på Luleå tekniska universitet, så att studenter och lärare skulle få ta del av hennes forskning kring hur fysioterapeutiska arbete kan genomföras och hur ett samarbete med henne kan utvecklas, säger Sari-Anne Wiklund Axelsson, universitetslektor inom fysioterapi vid Luleå tekniska universitet.

Elisabeth Deans arbete fokuserar på att överbrygga kunskapsklyftan mellan orsaker och faktorer som bidrar till livsstilsrelaterade icke smittsamma sjukdomar, som exempelvis hjärtsjukdomar, rökning relaterade tillstånd, cancer, högt blodtryck, stroke, fetma och diabetes, samt den praktiska tillämpningen av fysioterapi som en preventiv insats för dessa icke smittsamma sjukdomar.

Hon bedriver forskning i Mellanöstern, Asien och Kanada där hon arbetar med internationella team med fokus på hälso-relaterad fysioterapi. Hon har genomfört ett omfattande arbete på behandling av kronisk polio baserat på en modell för hälsa och beaktandet av de kulturella faktorerna.

För närvarande fokuserar hon på kunskaps översättning av befintlig och ny kunskap från fysioterapeuter för att uppfylla prioriterade vårdbehov av människor globalt, särskilt icke-smittsamma sjukdomar.

– Professor Elizabeth Dean är en mycket imponerande föreläsare och förebild inom fysioterapi genom att hon utmanar de traditionella medicinska metoderna. Hon menar att fysioterapeutisk behandling har lika god effekt som mediciner på dessa livsstilsrelaterade sjukdomar, säger Sari-Anne Wiklund Axelsson

Elizabeth Dean stannade i Luleå två intensiva dagar och hennes besök bidrog till att tydliggöra betydelsen av promotivt och preventivt arbete både för kommande fysioterapeuter, fysioterapeuter, doktorander handledare och lärare.