Vr gruva
Var du än befinner dig i världen ska du kunna gå ner i den virtuella underjordsgruva som skapats vid Luleå tekniska universitet. Foto: Katarina Karlsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

VR-gruvan får pris

Publicerad: 18 november 2020

Den virtuella gruva som forskare vid Luleå tekniska universitet tagit fram, har tilldelats ett speciellt innovationspris vid Swedish Mining Innovation Award 2020.

Det är forskare i visuell gestaltning och gruv- och berganläggningsteknik som tillsammans tagit fram den virtuella gruvmiljön. De förstnämnda brukar annars arbeta mot internationella datorspels- och filmföretag.
VR-gruvan är utvecklad av det svenska konsortiet inom SIMS-projektet*, med Epiroc och Luleå tekniska universitet i spetsen.

"Fint exempel på samverkan"

Specialpriset delas ut av det nationella strategiska innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation, som uppmärksammar innovationer relaterade till gruv- och metallutvinning, med motiveringen:
VR-gruvan är ett fint exempel på en samverkan mellan industri och akademi som det svenska gruvinnovationssystemet bygger på. Den visualiserar hållbar intelligent gruvdrift på ett intresseväckande och verklighetstroget sätt, och skapar intresse och tillgängliggör kunskap om modern gruvdrift för en viktig målgrupp; barn, ungdomar och allmänheten.

Den virtuella gruvan når en stor mängd barn och ungdomar genom installationer på Tekniska museet i Stockholm och Teknikens hus i Luleå.
– Av alla nomineringar stack den ut för att den visade på den samverkan som det svenska gruvinnovationssystemet så framgångsrikt bygger på, och även för att den riktar sig till en väldigt viktig målgrupp – barn, unga och allmänheten, säger Jenny Greberg, programdirektör för Swedish Mining Innovation och juryns ordförande.

Övriga vinnare av gruvinnovationspriset 2020 är Orexplore, för röntgenteknologi för borrkärnor, och Minalyze för skanner av stora volymer borrprover.

*SIMS är en förkortning för Sustainable Intelligent Mining Systems och är ett forsknings- och utvecklingsprojekt fokuserat på morgondagens gruvteknik finansierat av EU:s Horizon 2020.

Arash Källmark

Arash Källmark, Universitetsadjunkt, Utbildningsledare Visuell gestaltning

Organisation: ÖVRIGT, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande