Hoppa till innehållet

Välbesökta arrangemang på Öppet hus

Publicerad: 10 oktober 2018

Hundratals gymnasie- och folkhögskolelever från Norr- och Västerbotten intog i dag universitetsområdet i Luleå. Arrangemanget Öppet hus anordnas för att ge presumtiva studenter en chans att bekanta sig med universitetet och utbildningarna. Institutionen för konst, kommunikation och lärande (KKL) representerades av utbildningarna inom musik, journalistik samt lärarprogrammen.

– Vi vill visa upp vår utbildning och vad vi har att erbjuda för blivande studenter. Det är jättebra att sådana här arrangemang anordnas, säger Åsa Johansson, universitetsadjunkt och lärare vid programmet journalistik och medier.

Åsa Johansson föreläste om dagens mediala verklighet där antalet publiceringar aldrig varit större i och med sociala mediers intåg. Med detta kommer dock ett allt större behov av välutbildade journalister.

– Tidigare granskades makten av en journalistkår som har pressetiska regler att förhålla sig till samt ansvariga utgivare. I dag kan en politiker få ut sina budskap utan att gå via etablerade medier, vilket innebär att journalistiken är viktigare än på länge. Det behövs fler yrkeskunniga journalister, säger Åsa Johansson.

Stort behov av lärare

Lärarutbildningarna representerades av Maria Svensson, universitetsadjunkt och lärarutbildare på universitetet. Under sin föreläsning berättade hon och tre nuvarande studenter på ämneslärarprogrammet om lärarutbildningarna på Luleå tekniska universitet.

– Vi vet alla att det finns ett skriande behov av lärare. Det är dessutom ett fantastiskt roligt yrke, säger Maria Svensson.

Maria Svensson berättar att Öppet hus är en möjlighet för de olika utbildningarna att knyta kontakter med presumtiva studenter.

– Öppet hur ger oss möjlighet att visa upp våra lärarutbildningar och alla möjligheter som läraryrket innebär. Förhoppningsvis får besökarna ett gott intryck och väljer att söka sig till Luleå tekniska universitet när den dagen kommer.