Anna Ståhlbröst
Anna Ståhlbröst är professor i informationssystem vid Luleå tekniska universitet. Foto: Linnea Lindberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Våra digitala spår riskerar demokratin

Publicerad: 13 maj 2019

Hur ser den digitala transformationen av samhället ut, och vad kan vi göra för att det positiva ska överväga det negativa? Anna Ståhlbröst, professor i informationssystem vid Luleå tekniska universitet, vill att vi ska bli mer medvetna när vi är uppkopplade.

– En av de viktigaste frågorna är digitaliseringens påverkan på demokratin och hur vi människor behandlar varandra. Vi är i dag uppkopplade, men i viss mån också socialt bortkopplade, säger Anna Ståhlbröst som höll en välbesökt föreläsning i nya Kiruna stadshus fredagen den 10 maj.

Den digitala transformationen av samhället går allt snabbare och vi påverkas i snart varje uppgift i vårt privatliv, i vårt arbete och i vår roll som samhällsmedborgare. Viss påverkan är positiv och utvecklande, men den har också baksidor, menar hon. Förra året avslöjades det att företaget Cambridge Analytica samlat in personlig information om miljoner Facebook-användare, i många fall utan deras kännedom, för att bland annat rikta politiska budskap. Anna Ståhlbröst säger att det här kan få omfattande konsekvenser för demokratin, om vi är naiva.

– Det är inte svårt att stjäla nåns identitet, för vi delar med oss. Vi kan, och ska, inte försöka bromsa den teknologiska utvecklingen men vi kan vara mer reflekterande i det vi gör.

Forskning för teknikutveckling på människans villkor

Anna Ståhlbrösts forskning i informationssystem vid Luleå tekniska universitet handlar om människans roll i relation till den digitala transformationen. Mycket av teknikutvecklingen är teknikdriven, men hon vill se det från andra sidan och undersöker därför hur människor vill att tekniken ska vara, och vilka behov som finns. Hon var först i världen med att skriva en avhandling om konceptet Living Lab som handlar om hur innovativa produkter inom informationsteknik kan utvecklas. Konceptet tog form för att få in människor tidigare i processen.

– Kan vi jobba sida vid sida med digitaliseringen och att teknologin hjälper oss kan vi få mycket positiva effekter av den. Då är det viktigt att användarna känner sig inkluderade, och att utvecklarna tar till sig det användarna säger, säger hon.

I media

Anna Ståhlbröst

Anna Ståhlbröst, Professor tillika ämnesföreträdare

Telefon: 0920-492091