20121013-513.jpg
Organ Acusticum at Luleå University of Technology is now opened

The worlds most modern organ inaugurated

Published: 13 October 2012

Around 500 people were present when the Organ Acusticum, at at Luleå University of Technology saw the future brightness. In to the last the german organ builder Gerald Wohel was doing adjustments for the premiere. Therefore it was natural that he was called on stage to unveil the organ.

In four years, the Organ Acusticum at Luleå University of Technology was under construction. Several of the opening speakers took therefore the ability to mention the capasity, not only having a dream, but to also having the joy, enthusiasm, collaboration skills, and not least the willingness to invest financially in the dream about the world's most modern organ, and so make the dream came true.

20121013-413.jpg

- Many people have made this project possible, but I would especially like to mention two of them special. Without Kempe Foundations and organ builder Gerald Wohel, the dream would have remained just a dream, said Erik Höglund Deputy President of Luleå University of Technology.

Erik Höglund talade också om förhoppningen om vad orgeln ska ge forskning och utbildning vid Luleå tekniska universitet i framtiden, och betydelsen av att universitetet möts mellan olika discipliner, som den mellan konst och teknik som nu i fallet med Världens modernaste orgel.

Orgeln som har 9 000 pipor och är tre våningar hög siktar mot framtiden och utvecklingen inom musiken och tekniken och i kombinationen mellan dessa båda. En orgel där musik från nudåtid, samtid och framtid möts.

Christer Wiklund, prefekt vid Luleå tekniska universitet, nämnde att Luleå tekniska universitet har satsat mycket  i orgeln men tackade särskilt Kempestiftelserna, för de mycket viktiga tio miljoner de donerat till universitet och orgeln, men även näringslivet, privata och offentlig sektor som också gett viktiga bidrag.

- För mig är Orgel Acusticum en känsla av både lod och spjutspets. Där loden står för att den pejlar av framtiden och spjutspetsen står för nytänkandet och utmaningen. Den kommer att bidra med nya möjligheter för forskning och utbildning, sade Christer Wiklund, prefekt vid Institutionen för Konst, kommunikation och lärande, vid Luleå tekniska universitet.

After a five-minute, short break, took so then the man, behind the idea, of this massive and challenging Organ Project the scene, Professor and world famouus organist Hans-Ola Ericsson. He began with playing Olivier Messainen Appartion de l `Eglise éternelle (1932) - and the audience got to know in a crescendo that was raised up to the ceiling on the organ, and almost higher than that.