Pär Weihed
Pär Weihed, prorektor och professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”Vi är en attraktiv samarbetspartner”

Publicerad: 19 december 2018

Luleå tekniska universitet ökar kraftigt sitt deltagande i världens största råvarukonsortium, EIT RawMaterials.
– Det är ett tecken på att vi gör rätt saker och att vi är en attraktiv samarbetspartner, säger Pär Weihed, prorektor och professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet.

EU-projektet EIT RawMaterials har över 120 medverkande partners och 190 projektpartners från 22 länder i Europa. Huvudsyftet är att stärka den europeiska råvaruindustrin genom forskning, utbildning och innovationsprojekt, liksom att bygga nätverk mellan aktörer från näringsliv, universitet och forskningsinstitut.

– Av alla medverkande parter så är Luleå tekniska universitet och LTU Business de med flest engagemang i EIT RawMaterials. Det är väldigt positivt och har ett starkt signalvärde, säger Pär Weihed.

23 olika projekt under 2019

Luleå tekniska universitet har kraftigt ökat sitt deltagande och sin externfinansiering i EIT RawMaterials och väntas nästa år få 16 miljoner kronor för totalt 23 olika projekt.

– Vi är med i projekt på såväl forsknings- och utbildnings- som utvecklingssidan. Det handlar om betydligt mer än gruvor – forskare på i princip alla våra institutioner har något att hämta; det går att få ännu mer utväxling, säger Pär Weihed och fortsätter:

– EIT RawMaterials ger oss en fantastisk grund att stå på i ett internationaliseringsperspektiv. Vi är del av ett nätverk i Europa som går att använda i många olika sammanhang, som inom EU:s ramprogram. Vårt deltagande har genererat Horizon-projekt, så detta är verkligen något som föder ännu mer internationellt samarbete.