signal
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Viktig rymdsond på plats i Mars omloppsbana

Publicerad: 20 oktober 2016

Under ondagskvällen gjordes försök av Europeiska rymdorganisationen, ESA, att för första gången landa en europeisk farkost, på Mars. Uppdraget hade även en annan viktig uppgift, att få en ny rymdsond Trace Gas Orbiter (TGO) på plats i omloppsbana runt Mars. Den viktiga delen av experimentet var mycket framgångsrik och har stor betydelse för Luleå tekniska universitet.

– Vi hade chansen att tillsammans med våra rymdkollegor i ExoMars projektet, få uppleva anspänningen innan vi till slut kunde se den avgörande signalen på skärmen, den som talade om att rymdsonden, Trace Gas Orbiter, var i omloppsbana runt Mars. Det här är en stor framgång  och mycket viktigt för vår pågående och fortsatta forskning om beboelighet på Mars, säger Javier Martin-Torres, professor i atmosfärsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Javier Martin Torres, professor i atmosfärsvetenskap
Javier Martin-Torres, professor i atmosfärsvetenskap vid Luleå tekniska universitet på ESA's Space Operations Centre (ESOC) i Darmstadt, Tyskland.

Under onsdagskvällen,19 oktober, befann sig Luleå tekniska universitets rymdforskare professorerna, Javier Martin-Torres och María-Paz Zorzano på ESA's Space Operations Centre (ESOC) i Darmstadt, Tyskland, inbjudna för att följa en mycket spännande och viktig händelse. Den bestod av tre delar: drop-off av rymdfarkosten Schiaparelli inför en nedstigning mot planeten Mars, införande av en rymdsond i Mars omloppsbana och nedstigningen och landningen av Schiaparelli. De två första momenten var framgångsrika men under slutet av nedstigningen av Schiaparelli som skickade telemetridata till rymdsonden TGO, förlorades kontakten med rymdfarkosten.

Inspelat landningsförsök

Detta var dock något forskarna vid ESA räknat med kunde hända. I och med landningsförsöket har dock ESA fått viktig information inför den planerade ExoMars 2020, där en europeisk farkost ska placeras på Mars yta med bland annat Luleå tekniska universitets mätinstrument HABIT, med syftet att utvärdera beboelighet på Mars. All data har spelats in från Schiaparellis landningsförsök i onsdags till dess att kommunikation med farkosten förlorades, så ESA kommer att använda den informationen inför förberedelserna av ExoMars 2020.

Rymdsond på plats

Men uppdraget hade även en annan viktig uppgift, förutom landningen på Mars och det var att placera en till viktig rymdsond i Mars omloppsbana, den så kallade Trace Gas Orbiter (TGO). TGO kommer att fungera som förmedling av kommunikation för HABIT och alla instrument i plattformen för ExoMars 2020 och rovern som då ska finnas på Mars. Forskare vid Luleå tekniska universitet är delansvariga för ett av instrumenten som finns på TGO, vars huvuduppgift är att kartlägga spår av metan på Mars, något som kan vara en indikator för liv på Mars. För dessa forskare och för utvecklingen av ExoMars 2020 och Luleå tekniska universitets instrument HABIT, var det väldigt viktigt att TGO lyckades ta sig in i Mars omloppsbana.

– Den delen av experimentet var avgörande för utvecklingen av ExoMars programmet. Utan rymdsonden Trace Gas Orbiter (TGO) i omloppsbana skulle vi inte kunna vidarebefordra data från instrumenten på Mars till jorden när ExoMars landar 2020. Nu har vi anslutningen för att sända våra mätningar från Mars till jorden och även att ladda upp våra kommandon från Luleå tekniska universitet till HABIT på ExoMars 2020 plattform. I och med att det lyckades har vi grönt ljus för ExoMars 2020, säger Javier Martin-Torres.

Javier Martin-Torres

Javier Martin-Torres, Professor tillika ämnesföreträdare, Ämnesföreträdare

Organisation: Atmosfärsvetenskap, Rymdteknik, Institutionen för system- och rymdteknik