telia5G
Telias vd Anders Olsson träffade vid sitt besök i Luleå bland annat universitets rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Vill utveckla testbädd för 5G

Publicerad: 12 november 2018

Luleå tekniska universitet har med stöd av Telia skickat in en ansökan till Tillväxtverket för att få medel till att utveckla en 5G-testbädd i regionen. Ett 30-tal företag och offentliga organisationer, från Skellefteå kommun i söder till LKAB i norr, har via stödbrev understrukit vikten av en testverksamhet.

– Vi på Telia ska ha ledartröjan när det kommer till att ta 5G till Sverige. En viktig del är den här typen av forskningsnära samarbeten, där akademi, näringsliv och offentlig sektor kan mötas för att utforska möjligheterna med 5G innan det lanseras brett under 2020, säger Telia Sveriges nytillträdde vd, Anders Olsson, som i veckan besökte Luleå.

Luleå tekniska universitets rektor Birgitta Bergvall-Kårborn framhåller universitetets omfattande utbildning och forskning inom automation, artificiell intelligens, maskininlärning och datacenter.

– När det gäller kommunikationsnätverk är vi stolta över kända avknoppningar som Effnet, Marratech och Operax. Att nu tillsammans med Telia etablera en 5G-testbädd känns väldigt spännande och ligger i linje med våra strategiskt viktiga forsknings- och innovationsområden. Att vi dessutom har ett sådant brett partnerskap med ett 30-tal företag, offentlig sektor och slutanvändare är extra roligt, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Vidareutveckla tjänster och företag

Telia är en stor arbetsgivare med omkring 550 anställda i Luleå. Utöver universitetets rektor träffade Anders Olsson under sitt besök i staden också kommunalrådet Lenita Ericson, Roger Danell, vd för Luleå kommunkoncern, och Li Skarin, vd Luleå Näringsliv.

– Det är många som hoppas att detta ska gå i lås, 5G-testbädd är en förutsättning för många företag att vidareutveckla sina tjänster och produkter. Förädlingsvärdet höjs om det finns testmöjligheter i regionen, och då vi har unika förutsättningar för test från gruva till hela IT-sektorn som rymd, är vi ett naturligt val, säger Li Skarin, vd för Luleå Näringsliv.

– Extra glada är vi ju över att Skellefteå kommun är med och stöttar ansökan, projektets resultat kommer på så vis att tillfalla såväl Norrbotten som Västerbotten, och det är vi glada över eftersom Luleå tekniska universitet även är Skellefteås universitet, konstaterar rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Ny teknik skapar affärsmöjligheter

– Vår bedömning är att 5G kommer att märkas av först inom industrin, men tekniken kommer att möjliggöra värdeskapande innovation i de flesta sektorer – såväl privata som offentliga. 5G är ett bra exempel på hur teknik kan skapa nya affärsmöjligheter, spara kostnader, och samtidigt bidra till en mer hållbar värld. Det är en spännande tid vi har framför oss, säger Anders Olsson.