Jubileumsfondens tredje utlysning
Nu öppnar ansökan till Jubileumsfondens tredje utlysning. Denna gång ligger fokus på forskning kring ”Hållbara material och innovationer för en cirkulär bioekonomi” vilket t ex kan innefatta men behöver inte vara begränsat till; materialforskning, arkitektur, miljö, kemi, design, samhällsbyggnad, energieffektivitet och cirkularitet.
I den här utlysningen finns två spår: ett generellt på årets tema och ett som delfinanserias av Baltiska fonden och därför specifikt fokuserar på ”skoglig verksamhet norr om Aleån (dvs. den å som rinner ut i havet strax norr om Ersnäs). I ansökningsformuläret väljer den sökande forskaren vilket spår projektet söks.
Jubileumsfonden vid Luleå tekniska universitet samlar medel från stiftelser, privatpersoner, företag och organisationer. Tanken är att ge handlingsutrymme för noga utvalda, nytänkande och djärva forskningssatsningar som adresserar komplexa utmaningar – och som inte passar in i andra finansiärers inriktningar och utlysningar. Målet är att skapa positiva samhällseffekter och bidra till att lösa aktuella samhällsutmaningar. Jubileumsfonden vill kunna se resultat i norra Sverige i närtid.
När du söker till Jubileumsfonden får du, utöver denna utlysning, ofta fler möjligheter och tillfällen att exponeras för donatorer och stiftelser i nätverket. Du får också uppskattad coachning för att förtydliga ditt projekts impact och hur du kan pitcha det på ett populärvetenskapligt sätt för att engagera och skapa förståelse hos både donatorerna och allmänheten.
Ansökan öppnar | 8 november 2024 |
Ansökan stänger | 16 december 2024 |
Beslut tas under | Maj 2025 |
Projektstart | Tidigast juni 2025 |
Vem kan söka?
Samtliga forskningsämnen vid Luleå tekniska universitet kan söka, och projekten kan vara både ämnes- och tvärvetenskapliga.
Den huvudsökande forskaren ska vara bosatt i Sverige, ha minst doktorsexamen och vara tillsvidareanställd vid Luleå tekniska universitet. Samma person får endast vara huvudsökande i ett projekt i denna utlysning och måste ha en aktiv del i projektet, samma person kan dock vara en del av teamet i andra projektansökningar.
Övriga teamet kan bestå av:
- doktorander (som är antagna till och bedriver forskarutbildning/disputerar vid Luleå tekniska universitet)
- andra forskare med anställning vid Luleå tekniska universitet
- gästforskare utsedda av Luleå tekniska universitet
Vad kan Jubileumsfonden finansiera?
Jubileumsfonden erbjuder projektfinansiering. Fonden kan finansiera lönekostnader vid Luleå tekniska universitet och andra projektrelaterade kostnader såsom t e x resor inom projektet.
Medel får inte användas som medfinansiering i andra pågående/planerade projekt eller etablering av centrumbildningar. Fonden finansierar heller inte forskningsinfrastruktur som experimentutrustning, labb och material.
För projekt som beviljas medel i Jubileumsfondens tredje utlysning LTU-4-2024, kommer Jubileumsfonden att täcka hälften (50%) av Luleå tekniska universitets OH-, lokal(kontor)- och IT-kostnader. Detta ska återspeglas i den budget som ska skickas in vid ansökningstillfället. Budgeten skall vara en så kallad fullkostnadskalkyl och mallen ”Projektbudget och uppföljning, med 57% lkp från 2025” skall användas. Ta hjälp av din ekonom i god tid innan ansökningsinlämning för att säkerställa följande:
- Mallen ska använda parametrar för 2025 (uppdaterad mall finns på webben)
- Löneökning i kalkylen 4,1%, i enlighet med planeringsförutsättningarna
Budgetram för utlysningen: Upp till 10 miljoner. Max 2 miljoner per projekt kommer att finansieras av Jubileumsfonden.
Projekttid: Upp till 2,5 år som längst. Projektstart tidigast augusti 2025.
Hur går ansökningsprocessen till?
Jubileumsfondens utlysning liknar en tävling i flera steg.
1. Först värderar en bedömningskommitté ansökningarna utifrån vilka som bäst uppfyller utlysningens kriterier.
Denna gång är kriterierna:
- Relevans för årets tema. Förslagets tydliga koppling till temat "Hållbara material och innovationer för en cirkulär bioekonomi". Vi söker projekt som kan driva fram nya, hållbara lösningar och innovationer inom detta område.
- Potential att göra nytta inom det valda forskningsområdet. Potential att göra nytta inom det valda forskningsområdet: Projektets förmåga att bidra till vetenskaplig och praktisk nytta, med särskilt fokus på hur projektets resultat kan påverka och integreras i en relevant värdekedja. Här ser vi på projektets möjlighet att främja hållbarhet, innovation och långsiktig samhällsnytta inom sitt forskningsområde
- Genomförandeplan – är budget, plan och angreppssätt för projektets genomförande trovärdiga och relevanta i relation till projektets mål?
Observera att ingen feedback kommer att ges till de sökande på ansökan.
2. De högst rankade ansökningarna bjuds in till en Teams-intervju med Jubileumskommittén. Inför denna intervju får den huvudsökande forskaren coachning i att förtydliga potentiell impact av projektet, samt att pitcha populärvetenskapligt.
3. De projekt som går vidare från intervjun pitchar sedan vid ”Jubileumsfondens tredje final” – ett publikt event den 14 maj 2025 på Vetenskapens hus. Där meddelas vilka ansökningar som beviljas medel från Jubileumsfonden denna gång.
Ansökans innehåll
Ansökan ska skrivas i ansökningsformuläret (Word-format) som du hittar på längst ner på denna sida.
Till ansökningsformuläret ska detta bifogas:
- ”Säljande abstract” med en sammanfattande beskrivning av projektet, med tyngdpunkt på vilket problem projektet ämnar lösa och vilken nytta eller värde det kan skapa (högst ½ A4 vardera på både engelska och svenska).
- Genomförandeplan: Beskriv kort hur du tänkt gå till väga för att lösa utmaningen – dvs. hur din genomförandeplan ser ut (högst 1 A4 på engelska eller svenska)
- Budget enligt Luleå tekniska universitets budgetmall ”Projektbudget och uppföljning, med 57% lkp från 2025”
Rapportering och resultatspridning
Som huvudsökande förbinder du dig att medverka i intervjun med Jubileumskommittén, pitchträning vid ett par tillfällen och att pitcha ditt projekt vid ”Jubileumsfondens tredje final”. Det kan även bli fler tillfällen där du får möjlighet att pitcha din forskning för donatorer.
Beviljas du medel ska du även lämna in uppföljningsrapporter som visar hur projektet nått utlysningens kriterier. Du skall även medverka till att sprida projektets resultat i nära samarbete med Luleå tekniska universitets kommunikationsavdelning och Jubileumsfondens kommunikationskampanjer.
Sista ansökningsdag
Ansökningsformuläret med bilagor (säljande abstract, genomförandeplan och budgetmall) skickas i pdf-format, märkt med ”Jubileumsfondens utlysning LTU-4422-2024” till jubileumsfonden@ltu.se
senast 16 december 2024.
Ansökningsformulär samt budgetmall
Ansökan till Jubileumsfondens utlysning LTU-4422-2024, Luleå tekniska universitet Word, 35 kB.
Projektbudget och uppföljning för Jubileumsfondens tredje utlysning Excel, 1.1 MB.
Frågor
Eventuella frågor kring ansökan kan ställas till Pär Johansson via mail:
Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikation och varumärke