28 juni 2024
Autonom skotare imponerade på internationell skogsmässa
Luleå tekniska universitet stal showen på skogsmässan IUFRO med sin banbrytande autonoma skotare, som kan revolutionera framtidens skogsbruk.
Forskargruppen från maskinkonstruktion vid Luleå tekniska universitet gjorde ett starkt intryck på besökarna vid den internationellt erkända skogsmässan IUFRO. Med hjälp av en avancerad autonom skotare visade de upp en ny era av skogsbruk som kan förbättra både produktivitet och hållbarhet.
Demonstrationen av den autonoma skotaren blev en höjdpunkt på mässan. Maskinen körde en rutt där stockar hade placerats ut och utan någon mänsklig inblanding lyckades maskinen identifiera, plocka och lasta stockarna på en vagn.
– Vi ville visa hela processen, från identifiering till lastning, och hur den sker helt autonomt, förklarade Magnus Karlberg, professor i maskinkonstruktion vid Luleå tekniska universitet.
På IUFRO-mässan, som är ett av de största evenemangen inom skogsbruk, lockade forskarna stor uppmärksamhet. Magnus Karlberg betonar vikten av att presentera deras innovation vid ett sådant prestigefyllt evenemang.
– Det är en fantastisk möjlighet att presentera våra forskningsresultat och idéer om ett mer hållbart skogsbruk. Mässan lockar många aktörer från olika länder, vilket kan påskynda kunskapsöverföring och kommersialisering, säger Magnus Karlberg.
Den autonoma skotaren representerar stora fördelar för skogsbruket. Genom att arbeta dygnet runt utan att trötta ut mänskliga operatörer kan produktiviteten öka avsevärt. Maskinen minskar även arbetsmiljörisker, då operatörerna slipper exponeras för höga ljudnivåer och vibrationer. Dessutom är maskinen lätt och arbetar precist, vilket gynnar den biologiska mångfalden.
– Det blir enklare att använda fossilfria drivmedel, vilket är ett stort steg mot hållbarhet, konstaterar Magnus Karlberg.
Maskinens funktionalitet bygger på en kombination av sensorer och avancerade system som navigerar, uppfattar omgivningen, hanterar kranrörelser och styr hela arbetsprocessen.
– Navigationssystemet använder GPS för att följa en förplanerad rutt, medan perceptionssystemet identifierar och positionerar stockar för upphämtning och lastning. Aktivitetshanteraren säkerställer att rätt beslut fattas i realtid.
Besökarna på mässan visade stor nyfikenhet och intresse.
– Vi fick många frågor om hur systemet fungerar och varför det är så bra. Det var mycket positivt och vi hoppas att vår presentation väckte intresse och inspiration, säger en nöjd Magnus Karlberg.
Forskarteamet ser denna teknologi som en framtida hörnsten i skogsbruket.
– Vi kommer först att se semiautonoma lösningar på marknaden, följt av fullt autonoma system. Jag föreställer mig en framtid där skogsbruket inte bara förändras teknologiskt utan också ekologiskt och socialt, med flera små markgående och samverkande drönare som utför arbetsuppgifterna.
Fakta
Den autonoma skotaren som är utvecklad vid Luleå tekniska universitet använder sensorer för att mäta olika egenskaper på och runt maskinen, såsom tryck, temperatur, objekttyper och positioner. Denna data omvandlas till information som behövs för att fatta olika beslut. Skotarens autonoma arkitektur består av ett navigationssystem, ett perceptionssystem, ett kranstyrningssystem och en aktivitetshanterare.
Navigationssystemet ansvarar för att följa en förplanerad rutt och hålla reda på var maskinen befinner sig, huvudsakligen med hjälp av GPS. Under navigeringen letar perceptionssystemet efter stockar att plocka upp och positionerar dem i rymden. Närmaste stock väljs som målobjekt och maskinen positionerar sig så att kranen når den, varefter kranstyrningssystemet tar över för att sköta upplockningen och lastningen av stocken. Efter detta upprepas sekvensen.
Aktivitetshanteraren är delsystemet som styr vilka aktiviteter som får genomföras och i vilken ordning. Den autonoma skotaren effektiviserar skogsarbetet genom att automatisera processerna för stockhantering och navigering, vilket minskar behovet av manuell inblandning.
Kontakt
Magnus Karlberg
- Professor, Avdelningschef
- 0920-492418
- magnus.karlberg@ltu.se
- Magnus Karlberg