Hoppa till innehållet

Framtidens samhällsbyggande temat när hedersdoktorer bjöds in

Publicerad: 24 maj 2018

Luleå tekniska universitet bjöd in samtliga medlemmar i Honorary Doctors' Academy samt gäster från näringslivet till IVA:s lokaler i Stockholm med temat Framtidens samhällsbyggande. Forskare från Luleå tekniska universitet presenterade högaktuell forskning inom ämnet. Årets möte blev ett uppskattat tillfälle att förkovra sig, mötas och inte minst få nya spännande idéer. Eventet kommer att ske varje år i maj med nya, aktuella och intressanta teman.

– Det är andra året i rad som vi ordnar mötet och vi kommer att ha det i IVA:s lokaler varje år. Vi vill att det här ska bli ett event som våra hedersdoktorer och inbjudna gäster in vill missa, och som de skriver in i sin planeringskalender i maj varje år, sade Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Tema för årets möte var Framtidens samhällsbyggande och det hölls föredrag om högaktuell forskning av Thomas Olofsson, professor i industriellt och hållbart byggande, Adolfo Sotoca, professor i arkitektur, professor Kristina Nilsson, professor i arkitektur och Lars Stehn, professor i industriellt och hållbart byggande. Professor Roland Larsson, dekan vid Tekniska fakulteten vid Luleå tekniska universitet talade om universitetets roll som forskningsuniversitet, dess kombination av vetenskap och nytta och den unika geografiska labbmiljö som universitetet befinner sig i.

Malin Frenning, hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet 2011 och landstingsråd i Stockholms läns landsting var nöjd med dagen och föredragen.

– Framför allt tar jag med mig vilken kompetens som finns vid Luleå tekniska universitet och vilka strategiska områden som kan göra skillnad inte bara för regionen utan för hela Sverige. På Luleå tekniska universitet finns spetskompetens utan motsvarighet någon annanstans, sade hon

Jonas Gustavsson, vd för ÅF var också positiv.

– Jag tycker att det är en jätteintressant samling av olika kompetenser från industri, fakultet och företag här i dag. Jag gillar det skarpt, sade han.

Leif Östling, hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet 2003 och ordförande i Honorary Doctors’ Academy:

– Jag hoppas att vi i akademin ska kunna få en samling människor som är hedersdoktorer, som träffas för att lära oss av universitetet vad som är på gång och att vi kan utgöra ett bra bollplank till universitetets ledning, sade han.

Efter föreläsningarna blev det snittar och mingel.

– Jag gillade verkligen det här. Det var väldigt, väldigt roligt och bra föreläsningar, sade Lennart Lübeck, hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet 1989.