Lundqvist 16
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

LTU-partner utsedd till årets Smarta Industri

Publicerad: 16 februari 2018

Piteåföretaget Lundqvist Trävaru har tagit emot priset i IVAs företagstävling Smart industri. Juryn menade att de med sin affärsmodell utmanat den traditionella byggbranschen.

Den 1 februari var det prisutdelning på IVA i Stockholm. Lundqvist Trävaru – som erbjuder hela byggnader direkt på nätet – belönades. Vinsten är förutom äran en kunskapsresa till Tyskland senare i vår. Vd Samuel Holmström och vice vd Jens Lundqvist tog emot priset.

– Det var otroligt hedrande att ta emot priset bland alla andra fantastiska företag som var nominerade. Digitalisering innebär för oss att göra saker bättre och lättare. Både för kunderna, men även för oss internt. Det handlar primärt om att effektivisera hur informationen färdas i processerna och hur vi kan förädla den informationen för att hela tiden lära oss av den, säger  säger vd Samuel Holmström och fortsätter:

– Genom att låta kunderna själva rita sina byggnader på vår hemsida, se vad det kommer kosta i realtid och kunna skriva ut färdiga bygglovsritningar, så har vi inte bara gjort det lätt för kunden att förverkliga sin byggidé och köpa en byggsats, vi har även skapat förutsättningarna för oss internt att låta systemet göra en stor del av jobbet.

Jens Lundqvist och Samuel Holmström säger att de har vuxit upp med tv-spel – och att det är den uppväxten som har förvandlat bolaget. Bolaget från Piteå, som funnits i över 80 år, sålde tidigare trävaror. Nu säljer de färdiga hus direkt på den egna hemsidan. Lundqvist anlitade systemutvecklaren Markus Sundström från Luleå tekniska universitet att bygga ett 3D-program som kunden kan använda utan förkunskaper. Kunden får direkt i webbgränssnittet – inga externa program eller tillägg krävs – skapa en modell av huset den vill bygga. Sedan kan den skriva ut bygglovsritningar och få ett prisförslag. Det är en process som förut tog lång tid för kunden.

– Luleå tekniska universitet har närmast fått en ställning som vår externa utvecklingsavdelning. Ett bollplank som hjälper oss att tänka. Tillsammans med universitetet, dess studenter och professorer, har vi tittat på riktigt stora frågor, som att resonera kring olika möjliga framtidsscenarion för branschen. Men vi har även fått hjälp i mindre och mer konkreta frågeställningar. Mycket av det som idag är viktiga kärnprocesser i vår verksamhet, kundernas ritverktyg i 3D och våra logistikflöden, har sin grund i examensarbeten som utförts av studenter från Luleå tekniska universitet, säger Samuel Holmström.

Priserna delades ut av statssekreterare Eva Lindström, Näringsdepartementet, IVAs vd Tuula Teeri tillsammans med Göran Persson, Siemens, och Torbjörn Holmström, Volvo Group.