Lundqvists trävaru ökar produktionen med universitetet

Publicerad: 21 september 2016

Lundqvists Trävaru fick möjligheten att dubblera fabriksytan. Då vände man sig till universitetet för det nya produktionsflödet. Sex år senare ska företaget dubblera fabriksytan igen – återigen vänder man sig till Luleå tekniska universitet.

Det var efter ett år som VD som Samuel Holmström såg nya möjligheter för bolaget. Produktionen och flödet var i behov av förbättring samtidigt som bolaget skulle få tillgång till dubbla fabriksytan – då kontaktade de universitetet och studenter på Teknisk Design som fick i uppdrag att rita om fabriken.

– Uppdraget blev definierat så att vi ville tillverka dubbelt så mycket med samma personal men på dubbelt så stor yta. Och det gick väldigt bra. Resultatet gick att implementera direkt, säger Samuel Holmström, vd på Lundqvist trävaru.

I dag har företaget anställt en student från Luleå tekniska universitet och samarbetar nära med Attraktivt Samhällsbyggande vid Luleå tekniska universitet genom biträdande professor Helena Lidelöw som har stor erfarenhet av industrisamarbeten med bland annat Lindbäcks Bygg.

– Mindre företag betyder inte mindre möjligheter för universitetet. Utan snarare större påverkansgrad. Men det är otroligt viktigt att vara lyhörd. Jag skulle aldrig gå in och säga att "det ska vara såhär". Det är däremot väldigt bra när företagare har tydliga mål med sitt universitetssamarbete, säger Helena Lidelöw, biträdande professor vid Luleå tekniska universitet.

Lundqvist Trävaru säger att de ämnar att fortsätta sitt samarbete med universitet långt in i framtiden.

– Vår syn på universitetssamarbete är nu definierat på papper i företaget och att det är något som vi ska göra. Luleå tekniska universitet är en viktig bollpartner för oss när vi tänker på framtiden och företagets utveckling. Inför det kommande samarbetet så har vi som mål att öka produktionstakten från 400 hus till 600 hus årligen till år 2020, säger Samuel Holmström, vd på Lundqvists trävaru.

Är du intresserad av ett samarbete?

Conny Hökfors

Conny Hökfors,