LTU_Business_007
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Mentorskapsprogrammet som formar Norrbottens framtida ledare

Publicerad: 21 november 2016

Latitude 66 är mentorskapsprogrammet som formar Norrbottens framtida ledare. Satsningen drivs av LTU Business och universitetet. Totalt deltar 16 ledare tillsammans med 15 mentorer.

– Det är i den här typen av sammanhang som man tar sig tid, att djupdyka i frågor som rör ens egen verksamhet men även omvärldsfrågor och det skapar tillväxtmöjligheter för bolaget, säger Johanna Grimståhl, vd för kommunikationsbyrån Meramedia, som är en av deltagarna.

Latitude är en blandning av ett klassiskt mentorskapsprogram tillsammans med ett utbildningsprogram där man under nio träffar tar upp relevanta frågeställningar för ledare i norra Sverige. Teman som tas upp är bland annat globaliseringen av ekonomin och en ökad regional mångfald, konkurrenskraftiga företag som grund för regional utveckling, betydelsen av kunskaper, erfarenheter och personlig passion, olika typer av nätverk och nätverkande, hur man tänker nytt och annorlunda och behovet av innovationer i företag och samhälle.

– Jag deltar för att jag är intresserad av att utveckla Norrbotten. För att det ska finnas en vits med den här landsändan måste det hända något. Vi står inför stora utmaningar som digitalisering, integration och kompetensbrist som jag tror att det går att vända till något bra, säger Kent Eneris, vd för BnearIT.

Lars Eric-Aaro, försäljningschef på ÅF samt fd. vd för LKAB var en av föreläsarna och höll ett föredrag om ledarskap i ett föränderligt landskap och hur man ska läsa av så kallade mega-trender inom sin egen verksamhet.

– Det kan kännas väldigt långt bort att behöva ta ställning till självkörande och automatiserade bilar och digitalisering men det måste man göra för det kommer oundvikligt påverka bolaget förr eller senare. En bra ledare måste vara nyfiken och utvärdera sin verksamhet ständigt, säger Lars-Eric Aaro.

Lista på deltagare och mentorer

• Deltagare, Anna Karlsson, regionchef Sparbanken Nord
    Mentor, Per Embertsén, VD för SCA ForestProducts R&D Centre

• Deltagare, Charlotte Reinholdt Infrastrukturstrateg för Regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten