Musikstudenter vill hjälpa barn med särskilda behov

Publicerad: 27 augusti 2018

Under sommaren har 14 studenter gått LTU Business innovationsprogram Impact Lab. Där har deltagarna utvecklat egna innovativa idéer som ska bidra till att uppnå FN:s globala hållbarhetsmål. Vinnarna blev musikstudenterna Johanna Muntlin och Elvira Seger som vill hjälpa barn med särskilda behov.

– Vi är jätteglada att alla är så positiva och hjälpsamma till vår idé. Om fem år vill vi vara en nationell rörelse som engagerar hundratals personer, då ska vi ha gjort en dokumentär och samarbetat med ännu flera organisationer.  Vi vill få fler människor att berätta sin historia, säger Elvira Seger.

Kultur för alla kan beskrivas som en rörelse där alla som vill kan hjälpa barn med särskilda behov att uttrycka sig kulturellt med hjälp av sång och musik.

Studenterna har redan gjort klart med samarbete med en skola i Norrbotten och Norrbottens museum, och hoppas nu på att växa och bli ännu större. Som vinnare av Impact Lab fick Johanna Muntlin och Elvira Seger 10 000 kronor i konsultcheckar för att vidareutveckla sin idé. Johanna Muntlin studerar rocksång och Elvira Seger jazzsaxofon vid Luleå tekniska universitet.

– Det har varit en fantastisk sommar med hängivna studenter som har kommit långt. Programmet har utvecklats till en av våra viktigaste insatser för att hjälpa universitetets studenter att verka entreprenöriellt, säger Johan Bergström, affärsutvecklare på LTU Business.

Impact Lab har funnits i fyra år och är ett sommarprogram där studenter får undersöka idéer och utveckla entreprenöriella förmågor som sommarjobb. Totalt har ungefär 50 studenter deltagit och ett 20-tal företag har startats som resultat av programmet.

Programmet finansieras av Luleå tekniska universitet, Region Norrbotten, Längmanska företagarfonden, Arctic Business Incubator och LTU Business AB.