Kortavagen
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Ny start av Korta vägen – 18 utländska akademiker söker praktik

Akademiker i sitt hemland men arbetslös i Sverige. Nu har nästa runda av Korta vägen startat som innehåller allt från kvinnliga datatekniker med mångårig erfarenhet till läkare och industriella ekonomer.

Korta vägen är ett program som hjälper invandrade akademiker att komma ut på den svenska arbetsmarknaden. Programmet har varit aktivt sedan 2010 och har haft ungefär 150 deltagare från alla världsdelar.

Genom praktik får deltagarna knyta kontakter på arbetsmarknaden. Modellen har visat sig vara väldigt framgångsrik i norra Sverige. Ungefär 70 procent av deltagarna i programmet får sedan jobb inom sitt yrkesområde.

- Korta vägen är en fantastisk möjlighet för norrbottniska företag som kan testa att arbeta med högutbildade människor som har arbetserfarenhet från andra länder, säger Eleonora Vaccari.

Programmet är 12-26 veckor och består av både utbildning och praktik. Utbildningen förbättrar i första hand möjligheterna att få ett arbete som stämmer med den sökandes akademiska utbildning och i andra hand är förberedande för universitetsstudier som syftar till att komplettera den utländska examen.