LTU_Business_ACS_north
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Satsning skapar jobb i flyg- och rymdbranschen

Publicerad: 9 maj 2018

Ett nytt företagskluster, ACS North, ska locka fler leverantörer och innovativa bolag till den växande flyg- och rymdbranschen i Sverige.

– Flyg och rymdbranschen i Sverige växer kraftigt och vi ska hjälpa till att forma en högteknologisk och jobbskapande industri i Sverige på en nationell nivå, säger Göran Berlemo, vd för Aerospace Cluster Sweden.

Syftet med företagsklustret ACS North, som invigdes i dag 9 maj i Kiruna, är att aktivt arbeta för att stärka flyg- och rymdbranschen i Sverige. Olle Persson, delprojektledare för RIT-projektet som drivs av Luleå tekniska universitet, är den som kommer att ansvara för drift av den norra noden.

– Invigningen av ACS North stärker Norrbottens position som rymdcentrum och kompletterar ett redan starkt ekosystem. Genom att kombinera utbildning, forskning, innovation och affärsmöjligheter med vårt unika geografiska läge, har Norrbotten möjlighet att bli en internationellt ledande region inom rymdområdet, säger Luleå tekniska universitets rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.

De kommande tio åren förväntas investeringar för flera hundratals miljoner kronor i det arktiska området från rymdaktörer som EISCAT och Swedish Space Corporation, SSC. Luleå tekniska universitet har samtidigt satsat betydande resurser i utvecklingen och är i dag en nyckelaktör med spetsforskning inom rymd, internationella kontakter, rymdforskarskola för doktorander och Sveriges enda civilingenjörsutbildning i rymdteknik. SSC, med rymdbasen Esrange, är mycket positiva till etableringen av ett nytt kluster.

– New Esrange är ett projekt som ska modernisera och vidareutveckla raketbasens möjligheter. Det kommer att kräva flera leverantörer och samarbetspartners som kan leverera intressanta produkter och tjänster till framtidens flyg- och rymdindustri och det kommer leda till att nya jobb skapas, både inom rymdsektorn och leverantörsleden, säger Lennart Poromaa, chef på SSC:s rymdbas Esrange.