LTU_business_emil_lisa

Toppbetyg för universitetets innovationsstöd

Publicerad: 17 november 2015

Luleå tekniska universitets innovationsstöd är nu bland landets fem bästa – ett resultat som beror på ett strategiskt samarbete som startade i Austin, Texas, enligt Pär Johansson, chef för innovationsstödet.

Det är den svenska innovationsmyndigheten, Vinnova, som har betygsatt alla innovationskontor i landet. Luleå tekniska universitet är nu bland landets fem ledande universitet I innovation. Motiveringen lyder ”innovationskontorets mål är väl kopplade till universitetets ledning samt arbetsformer och processer är tydliga.”

– Vi började leta efter sätt att omforma vår kommersialiseringsprocess under 2012 och jämförde flera europeiska universitet, Stanford, MIT och Harvard, men vi kände att vi hade hittat hem när vi landade i Austin. Sedan starten av samarbetet har vi regelbundet skickat affärsutvecklare till Texas så att de ska bli bättre på kommersialisering. Baserat på deras erfarenhet så har vi kunnat förvandla vårt innovationsstöd helt och hållet. Och det har Vinnova märkt, säger Pär Johansson, chef för innovationsstödet.

Sen 2013 har universitetet samarbetat med IC2-institutet vid The University of Texas at Austin, kända för sin raka approach till jobb- och välfärdsskapande genom tech-affärer och innovationskommersialisering.

– IC2-institutet vid The University of Texas at Austin har som en central roll att utveckla innovationssystem i världsklass, som i sin tur skapar arbeten och välfärd, säger Dr. Robert Peterson, Vice president för Forskning vid UAT och direktör vid IC2-institutet, och fortsätter, forskning och utbildning driver våra mål. Vi är stolta över att få delta i Luleå tekniska universitets utformning av sitt innovationssystem som har fått så högt betyg och vi ser fram emot ett fortsatt samarbete med universitetet och Luleåregionen.

Pär Johansson säger att han stödjer kommunens initiativ “Luleå Loves Austin” och uppmuntrar både privatpersoner och företagare att hitta möjligheter i Austin.

– Vi ska fortsätta att utveckla vårt innovationssystem och ska stärka samarbetet med IC2-institutet för att kunna bli Sveriges mest effektiva och produktiva kommersialiseringssystem. Vi ska bli en förebild för andra runt om i världen, säger Pär Johansson, chef för Luleå tekniska universitets innovationsstöd.