Widefind och Innan AB vinner idétävling för totalt 1,2 miljoner kr

Företagen Widefind och Innan AB har vunnit 600,000 kronor vardera på en idétävling arrangerad av innovationsprogrammet SIP-STRIM och EIT Rawmaterials North för deras smarta lösningar kring gruv- och metallutvinningssektorn.

Widefind från Luleå vann pengarna för sin lösning som positionerar utrustning och människor i en gruvmiljö med hjälp av en smart lokal GPS-lösning, idéen drivs av LTU-forskaren Emil Fresk och Kristoffer Ödmark och deras bolag ingår i dag i den europeiska rymdstyrelens rymdinkubator ESA-BIC.

- Det känns fantastiskt att vinna, vi kommer att använda pengarna till att vidareutveckla vårt koncept. Tanken är att skapa en virtuell väg med hjälp av vår teknik, och på ett extremt enkelt sätt lära en robot att följa den. Det kommer involvera teknisk utveckling, produktionstester och applikationstester för att se om det är något som marknaden vill ha, säger Kristoffer Ödmark, grundare till Widefind.

Innan AB från Skellefteå fick priset för sin utveckling av säkerhetsutbildningar som simulerar olika typer av olyckor i gruv och industrimiljö med hjälp av virtual reality, bakom konceptet står grundaren Nicklas Karlsson.

- Vi kommer att använda pengarna för att utveckla ett system som ger kunden möjligheten att mäta och övervaka sina egna säkerhetsutbildningar. Tanken är att skapa en plattform för säkerhetsansvariga som kan se tydliga mätvärden som indikerar kvalitén på säkerheten i arbetsmiljön, säger Niklas Karlsson, VD på Innan AB.

Under dagen deltog ca 80 deltagare från industri, akademi och entreprenörer där totalt 17 företag pitchade sina affärsidéer vilket innefattade allt från Internet of things och digitaliserade gruvor, drönarteknik och miljötekniska lösningar.

- I år har det varit superintressanta idéer och goda pitchar. Många företag är här och vi räknar med att få in många nya aktörer till innovationssystemet och gruvsektorn. Nu måste vi se till att idéerna blir verklighet så att sektorn kan bli mer hållbar, resurseffektiv och säker, säger Charlotte Andersson, programchef för SIP-STRIM.

Vid eventet fanns också möjligheten att hitta nya samarbetspartners både för business-to-business projekt men även för samarbeten inom ramen för SIP STRIMs och EIT RawMaterials utlysningar. En jury bestående av representanter från industrin och finansiärerna utsåg vinnarna som nu ges möjligheten att genomföra sin idé med finansiering från VINNOVA via SIP-STRIM.

Tävlingen arrangeras av SIP-STRIM, det nationella strategiska innovationsprogrammet för den gruv- och metallutvinnande industrin, samt EIT Raw Materials North, EU:s stora forskningsprogram kring gruv- och minteralindustrin.

Sidansvarig och kontakt: Peter Olofsson

Publicerad: 1 mars 2017

Norra Sveriges största affärsutvecklingsbolag
LTU Business AB

 

E-post: info@ltubusiness.se
Telefon: +46 (0) 920 49 29 00
Adress: Aurorum 1A, 977 75 Luleå