Hoppa till innehållet
Foto: Jacobs School of Music
Janette Fishell, ämnesföreträdare i orgel vid universitetet i Indiana, gästade Nordorgel 2014 för att spela musik av Ethel Smythe. Foto: Jacobs School of Music

Nordorgel – festival med kyrkomusik

Publicerad: 24 april 2014

Nordorgel är Luleå tekniska universitets festival – dedicerad till orgelspelande. Under konserter, master classes och föreläsningar inspireras studenter från kandidatutbildningen för kyrkomusiker av gästlärare från både Sverige och andra länder.

Ansvarig för festivalen är Gary Verkade som är professor i orgel vid Luleå tekniska universitet. Han ser stora fördelar med att bjuda in gästlärare.

– De tar teoretiskt vetande och erfarenhet och gör det hörbart i ett stycke. Jag vill att studenterna ska lära sig spela så att publiken känner “wow!”, säger han.

Festivalveckan avslutas alltid med en konsert av kyrkomusikerstudenterna. Konserterna hålls på universitetetsområdet och i Norrfjärdens kyrka. Orgel Acusticum vid Luleå tekniska universitet är ett levande, högteknologiskt instrumentet, tillverkad för musikaliskt forskningsarbete. I Norrfjärdens kyrka finns en kopia av en orgel från slutet på 1600-talet.

Även om studenterna står i fokus under Nordorgel är konserterna och de master classes som ordnas öppna för alla.

– Javisst, allmänheten kan också njuta av musiken, säger Gary Verkade.

När Nordorgel arrangerades i april 2014 var temat Den tyska romantiken. Festivalen gästades bland annat av Bernard Haas och Janette Fishell. Bernard Haas är expert på musik av Max Reger. På festivalen spelade han ett av de största verket han komponerat.

– Det var en ren njutning att lyssna på, säger Gary Verkade.

Janette Fishell spelar också romantisk musik. Under sin konsert på Nordorgel spelade hon en sonat av Felix Mendelssohn Bartholdy och ett stycke av Ethel Smyth som var båda tonsättare och en förkämpe för kvinnors rättigheter.