Hoppa till innehållet

OrganicArt överskrider konstnärliga gränser

Publicerad: 23 april 2018

OrganicArt äger rum för fjärde gången 2018. Syftet är att presentera orgelkonst tillsammans med andra konstarter och visa på relationerna mellan orgelmusik, bildkonst, litteratur, diktkonst, arkitektur och fotografi. Målet är att skapa tvärförbindelser mellan genrerna och öppna öron och sinnen för stor konst överhuvudtaget.

– I en tid där vår existens mäts alltmer i siffror behöver vi ibland att påminna oss själva att vi är mer än en summa mätbara element. Vi kan ta hjälp av konst som visar vår mänsklighet genom att uppleva musik, bild och poesi. Det är den viktigaste idén bakom OrganicArt, säger Gary Verkade, professor i orgel vid Luleå tekniska universitet.

Orgelmusik som utgår från ett symfoniskt tänkande

Som vanligt står Orgel Acusticum i centrum för arrangemanget som i år bjuder på symfonisk orgelmusik.

– Årets OrganicArt är tänkt som kontrast till den BACH-orgelcykeln som började i höstas och fortsätter fram till våren 2019, nämligen: Symfonisk orgelmusik. Man kommer att få höra orgelmusik som utgår ifrån ett symfoniskt tänkande, stora klanger, långa fraser, stora kontraster inom ett och samma verk.  Det är delvis sällan spelade verk, men också verk av kända tonsättare som Richard Wagner, Franz Liszt, Cesar Franck och Antonin Dvorak, berättar Gary Verkade.

OrganicArt på börjar på måndag kväll i Studio Acusticum då Gary Verkade inleder konserterna med verk av Franz Liszt, César Franck och Charles Tournemire.

Kontakt

Gary Verkade

Verkade, Gary -

Organisation: Musikalisk gestaltning
Telefon: 0911-72626

Taggar