Johan Larsson
Johan Larsson, adjungerad professor i arbetsvetenskap. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Johan Larsson, adjungerad professor i arbetsvetenskap

Publicerad: 10 november 2021

Johan Larssons intresse för arbetsvetenskap väcktes redan under hans grundutbildning, när han gjorde sitt examensarbete på ekonomiingenjörsprogrammet vid högskolan i Gävle. Han följde företag som blivit utsedda till Sveriges bästa arbetsplats och studerade hur de jobbade, och det banade väg för en lång karriär inom ledarskap och hälsa. Nu jobbar han som senior arbetsmiljöstrateg på LKAB där han blandar forskning med utveckling och utbildning inom arbetsmiljö. Han ser sig själv som en länk mellan teori och praktik, mellan Luleå tekniska universitet och LKAB.

Johans forskning handlar om ledarskap och förhållanden på arbetsplatsen som främjar hälsa, effektivitet och aktivt medarbetarskap. Han studerar beteenden, ledarskapsutvecklingsprogram, arbetsaktiviteter och hälsa. Bland de verktyg han använder finns kontinuerliga hälsomätningar för att ge chefer tidiga varningssignaler, ledarskaps- och medarbetarskapsbokslut. Johan har valt att fokusera på den positiva skalan av arbetsmiljöarbetet med friskfaktorer som är hälsofrämjande: hur skapas miljöer där människor mår bra, vill vara aktiva och prestera?

För Johan är jobbet allra roligast när han får ha kunskapsdrivande dialoger med kollegor som ger nya tankar, samtidigt som han bidrar till att öka kunskapen och förståelsen för ledarskap, medarbetarskap och arbetsmiljö. 2010 utsågs han till årets HR-visionär, något han är mycket stolt över, och han drömmer om att färdigställa en bok som når fram till chefer på ett lättillgängligt sätt.

Johan Larsson föddes 1979 i Östersund. Han disputerade vid Mittuniversitetet i Östersund 2010 med en avhandling om ledarskap för hälsa och effektivitet där han studerade chefers människosyn, ledarskapsbeteenden och verktyg för att stötta ledarskapet. På fritiden gillar han att träna, köra traktor samt renovera och underhålla byggnader. Han håller även på med en fotodagbok med bilder från den opolerade vardagen.