Hoppa till innehållet
Foto: Angie Gray/ESBRI

Sveriges vassaste uppsatser skrevs i Luleå

Publicerad: 31 januari 2020

94 tävlingsbidrag från universitet och högskolor i hela Sverige kom in – men både första- och andrapris i uppsatstävlingen Nytt&Nyttigt gick till studenter från Luleå tekniska universitet.

Det blev storslam för Luleå tekniska universitet när uppsatstävlingen Nytt&Nyttigt avgjordes. Såväl första- som andrapristagarna har gått universitetets civilingenjörsprogram i industriell ekonomi.

Vinnarna Ebba Andersson och Kajsa Eckerwall belönas med resestipendier om 30 000 kronor för sin uppsats "Enabling Successful Collaboration on Digital Platforms in the Manufacturing Industry – A Study of Digital Twins". 
– En viktig slutsats i vår studie är att tillverkande företag inte kan fokusera enbart på den tekniska utvecklingen. De måste också ägna sig åt lednings- och organisationsfrågor. Annars kommer de inte att kunna dra nytta av fördelarna som tekniken innebär, säger Kajsa Eckerwall. 

Företag som snabbt etablerar sig utomlands

Andrapristagarna Karin Nilsson och Paulina Sawicki, som får resestipendier på 20 000 kronor, intresserar sig för företag som etablerar sig utomlands kort efter att de har grundats, så kallade born globals. I uppsatsen "Internationalization challenges among born globals: A roadmap for higher success" identifierar de åtta utmaningar som den här typen av företag kan möta. 
– De största utmaningarna för born global-företag är att de både saknar nätverk och partners, samt att de är nya och därmed okända på marknaden, säger Paulina Sawicki. 

Handledare för den förstnämnda uppsatsen var Wiebke Reim, biträdande universitetslektor i entreprenörskap och innovation, och för den sistnämnda Sara Thorgren, professor i entreprenörskap och innovation.

Tredjepristagarna i uppsatstävlingen kom från Linköpings universitet. Hedersomnämnden gick till uppsatser skrivna av studenter vid KTH, Lunds universitet och Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. 

I media:

Taggar