Jens Aldenlöv
Jens Aldenlöv, doktorand i kvalitetsteknik Foto: Rickard Garvare Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Jens Aldenlöv tog licentiatexamen

Publicerad: 28 oktober 2019

Den 17 oktober genomförde Jens Aldenlöv sitt licentiatseminarium och har därmed erhållit licentiatexamen i kvalitetsteknik. Avhandlingen handlade om upphandling av järnvägsunderhåll.

Vad har du kommit fram till i din forskning?
– Jag har bland annat kommit fram till att det är vanligt med informella relationer när det gäller upphandling av järnvägsunderhåll. Man har känt varandra länge, vilket gör att man har hög tillit men man jobbar som man gjorde tidigare. Jag pekar på att man behöver stödja den typen av informalitet med formell samverkan. Det gör man genom att börja prata om anläggningskunskap för då börjar man prata om rätt saker. Hur mår järnvägen? Vad är mest kritiskt att göra någonting åt? säger Jens Aldenlöv.

Hur hoppas du att din forskning ska komma till nytta?
– Jag hoppas att min forskning ska belysa vikten av rätt samverkan inom järnvägsunderhåll och att man inser vikten av att prata om anläggningskunskap för att kunna prioritera rätt järnvägsunderhåll och på så vis förbättra järnvägsnäten och resursfördelningen.

Varför är den här forskningen viktig?
– Järnvägen har under de senaste åren fått ett ökat intresse hos människor i allmänhet. Allt fler väljer tåg framför bil och flyg. Därför är den här forskningen rätt i tiden. Man behöver en järnväg som fungerar bra.

Projektet är finansierat av Trafikverket och Formas.

Kontakt

Aldenlöv, Jens - Doktorand

Organisation: Kvalitetsteknik och logistik, Industriell Ekonomi, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle
Telefon: 0920-492413