Paulina Sawicki och Karin Nilsson

Studenter gjorde exjobb åt Bookbeat

Publicerad: 11 juni 2019

Paulina Sawicki och Karin Nilsson, studenter på civilingenjörsutbildningen i industriell ekonomi, har utfört ett uppdrag åt ljudboksföretaget Bookbeat som sitt examensarbete.

När de fick kontakt med vd:n Niklas Sandin visade det sig att han också hade pluggat på LTU och de fick bra kontakt direkt.

– Vi ville ha en internationell anknytning på vårt examensarbete och fick nys om Bookbeat, som till hör Bonnier-förlagen. Förlagsbranschen håller på att gå från det fysiska till det digitala och vi tyckte att det kändes jättespännande att få vara en del av utvecklingen, säger Paulina Sawicki.

– Bookbeat är en så kallad ”born global”, ett företag som går ut väldigt tidigt på internationella marknader. Vi har tittar på vilka utmaningar som finns för företaget när det gäller internationalisering. Vi har hittat fem utmaningar och definierat åtta ”actions”, alltså saker som man kan göra för att hantera utmaningarna, säger Karin Nilsson.

Bygga ett nätverk

En av utmaningarna som studenterna definierade var att det är svårt för en born global att komma in på en marknad utan ett nätverk, så det är det första man behöver ta tag i.

 – Ett bra sätt att skapa ett nätverk är att ha en lokal person på plats, som kan bygga relationer genom att träffa kunder och samarbetspartners ”face to face”. Det är en annan sak att kunna ta en kaffe med någon än att bara prata över telefon eller mail, säger Karin Nilsson.

Använda digitaliseringen

Digitalisering och internationalisering är högaktuella ämnen bland svenska företag. För att bli konkurrenskraftiga måste man ut på internationella marknader. Det har blivit billigare och enklare i och med digitaliseringen. Det blir en väg för små företag att mäta sig med stora företag.

– Om man tar Bookbeat som exempel, de måste komma upp i en stor volym användare. Den svenska marknaden blir mättad efter ett tag så de måste hitta användare i andra länder. För att kunna göra det måste de vara innovativa, säger Paulina Sawicki.

Paulina och Karin tycker att de har fått ut väldigt mycket av att göra examensarbetet som ett riktigt uppdrag åt ett företag, och rekommenderar andra att också göra det.

– Det känns väldigt givande att kunna göra nytta åt ett företag samtidigt som man själv lär sig massor, säger Karin Nilsson.