Lärarutbyte
Roine Viklund besökte nyligen Clarkson University som Luleå tekniska universitet firar 25 års samarbete med. En gåva från vår rektor överlämnades tillsammans med en inbjudan att besöka Luleå i höst. På bilden: Tony Collins, President Clarkson University; Kathryn B. Johnson, Vice President Inernational Relations Clarkson University; Inger Niska Ekblom, Luleå tekniska universitet; Jennifer Cootware, Clarkson University; Christine Bailey, Clarkson University och Roine Viklund, Luleå tekniska universitet. Foto: Roine Viklund Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Veckolångt lärarutbyte ska locka fler

Publicerad: 13 mars 2018

Ett minne för livet och en ovärderlig erfarenhet. Så beskriver många sitt lärarutbyte. Nu jobbar Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle vid Luleå tekniska universitet för att fler ska ta chansen att besöka ett partneruniversitet. Moroten heter veckolånga utbyten.

– Många lärarutbyten brukar pågå under en hel termin. Det avskräcker många från att ansöka. Vår förhoppning är att veckolånga utbyten kan leda till djupare samarbeten och längre lärarutbyten på sikt – men även kursutveckling, studentutbyten och forskningsprojekt, säger Roine Viklund, universitetslektor i historia och internationell koordinator på Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle vid Luleå tekniska universitet.

Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle har sedan några år tillbaka utarbetat en modell för veckolånga lärarutbyten tillsammans med Johnson & Wales University i Providence i USA. Modellen har fungerat bra och nu vill institutionen att veckolånga utbyten ska kunna göras på fler partneruniversitet.

– Jag besökte nyligen The State University of New York och Clarkson University som vi redan har ett etablerat samarbete med. Båda var mycket intresserade av att delta i kortare lärarutbyten. Vi kommer att kunna skicka lärare från institutionen redan till hösten. Och många jag pratade med i USA var mycket intresserade av att komma till oss i Luleå.

Vad har du främst tagit med dig från dina egna lärarutbyten i Sydafrika, Tyskland och USA?
– Att studenter är ganska lika världen över oavsett ekonomisk bakgrund.

Hur går ett lärarutbyte till?
– Vår modell innebär en veckas utbyte med fokus på att lära känna det lärosäte som besöks. Du undervisar och deltar på lektioner och i seminarier. Genom sociala aktiviteter lär du känna kollegor och du åker på utflykter för att upptäcka vad platsen har att erbjuda. En veckas utbyte motsvarar dessutom en full veckas undervisning här hemma.

Varför ska anställda ta chansen till ett lärarutbyte?
– Därför att det är roligt, lärorikt och stimulerande!