Joel Lantz
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Luleåstudent och alumner prisas

Publicerad: 26 oktober 2017

En student och tre alumner från Luleå tekniska universitet fick den 19 oktober ta emot priser för bästa arbeten inom lean – en metod för verksamhetsutveckling.

Den 19 oktober fick Joel Lantz, som läst högskoleingenjör teknisk design vid Luleå tekniska universitet ta emot pris för årets bästa exjobb inom lean. Metoden lean används inom verksamhetsutveckling för att maximera värde och minimera slöseri. Priset delades ut inför 400 deltagare på Lean Forum 2017 i Göteborg. Enligt juryn lyckades Joel Lantz visa hur viktigt det är för företag att skapa en helhetsbild över produktionsflödet innan de sätter in specifika åtgärder. Studien gjordes hos brödproducenten Pågen och han undersökte var i processen det uppkom slöseri i form av att produktionen stod still när de bytte mellan olika produkter, och hur det skulle kunna göras på ett bättre sätt. 

– Att bli tilldelad den här utmärkelsen visar att jag har fått med mig bra kunskap inom produktionsutveckling och lean från min utbildning i teknisk design, säger Joel Lantz som idag arbetar som produktionstekniker på företaget GKN Aerospace. 

Samtidigt delades Svenska Leanpriset ut för att uppmärksamma förebilder som inspirerar till fortsatt bra lean-utveckling i Sverige. Priset gick i år till företaget Permobil Produktion AB som tillverkar individanpassade elrullstolar. Tre alumner från Luleå tekniska universitet deltog på för att ta emot priset. 

Permobil Produktion AB har sedan 2011 ökat sin kompetens och på ett målmedvetet sätt utvecklat sitt leanarbete. Enligt juryns motivering driver och utvecklar ledningen leanarbetet med stort förtroende för alla medarbetares kompetens. De har utvecklat ett produktionssystem där man med eleganta lösningar för planering och visuell information monterar kundanpassade produkter med stor variation. 

Lean Forum är en ideell förening som är mest kända för sina konferenser inom leanområdet. 

Taggar