100 år av allmän och lika rösträtt firas

Publicerad: 17 december 2018

Idag den 17 december inleder Riksdagen firandet av demokratins genombrott i Sverige. Josefin Rönnbäck, forskare i historia vid Luleå tekniska universitet, intervjuas av Sveriges Radios Vetandets värld om vägen fram till allmän och lika rösträtt.

– Nu startar ett långt jubileumsfirande i Sverige och det är en av flera olika demokratiska genombrott. Till exempel genomförde man 1918 en allmän och lika rösträtt på kommunal nivå. Det betydde att man avskaffade olika skalor så att varje person fick en röst, säger Josefin Rönnbäck till Sveriges Radio.

Den 17 december för hundra år sedan fattade en extrainkallad riksdag ett principbeslut att införa lika och allmän rösträtt och den 24 maj 1919 gick propositionen för kvinnlig rösträtt igenom. Till Sveriges Radio säger hon att det under den här tiden rådde en revolutionär stämning och hände mycket runt om i Europa, vilket fick bägaren att tippa över.

– Det var också stora hungerkravaller runt om i Sverige. Men det är viktigt att komma ihåg de andra dropparna i bägaren, det lobbyarbete och namninsamlingar som visade att det var många som stod bakom detta, säger Josefin Rönnbäck som har forskat om hur män historiskt har försökt att tysta kvinnor i offentligheten.

Hon har även skrivit ett kapitel om rösträtt och ökad kvinnorepresentation i antologin ”Rösträttens århundrade. Kampen, utvecklingen och framtiden för demokratin i Sverige” och medverkar i Andrakammarsalen i Riksdagen under den allmänna flaggdagen som har införts för att fira hundraårsjubileet.

Curt Persson, forskare i historia vid Luleå tekniska universitet, medverkar i antologin ”Demokratins genombrott. Människor som formade 1900-talet” och finns med på ett seminarium som Arenagruppen ordnar i ABF-huset samma dag.

Curt Persson

Persson, Curt - Biträdande universitetslektor

Organisation: Historia, Samhällsvetenskap, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle
Rum: A325 - Luleå»