Hoppa till innehållet
Vanessa Noble, Kalpana Hiralal
Dr Vanessa Noble och Professor Kalpana Hiralal, lärare på Historical Studies Programme, University of KwaZulu-Natal, Durban, South Africa. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"En mycket givande upplevelse"

Publicerad: 3 oktober 2018

Vanessa Noble och Kalpana Hiralal från University of KwaZulu-Natal i Sydafrika, besökte Luleå tekniska universitet i mitten av september. Vi ställde tre frågor till dem om deras vistelse här.

Vad var syftet med ert besök?

– Att undersöka möjligheten att inrätta ett fakultets- och studentutbytesprogram mellan Luleå tekniska universitet och KwaZulu-Natals universitet.

Vad har ni gjort under er vistelse?

– Vi besökte Luleå den 17–21 september. Vi fick en rundvandring på universitetsområdet och hade flera planeringsmöten med personal från forskningsämnet historia, bland annat Roine Viklund och Josefin Rönnback (som var värd för vårt besök). Dessutom gav professor Hiralal en föreläsning om kvinnors roll och bidrag till frihetsstriden i Sydafrika. Seminariet var mycket interaktivt med LTU-studenter som deltog, diskuterade och väckte viktiga frågor. Dessutom presenterade både professor Hiralal och Dr Noble tidigare och nuvarande forskning vid ett seminarium där personal och forskarstuderande deltog.

Vilka erfarenheter tar ni med er tillbaka?

– Ett välskött forskningsämne, en välskött avdelning, ett universitet med exceptionella faciliteter och stöd som låter studenter och personal utvecklas. Dessutom fick vi en tur i Norrbottens län som berikade vår kunskap om svensk och nordisk historia. Vår resa till Jokkmokk gav insikter om samisk kultur. Sammantaget en mycket givande upplevelse. Ser fram emot att återvända till Luleå snart!