Roine Viklund
Roine Viklund, universitetslektor i historia vid Luleå tekniska universitet. Foto: Melina Granberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Förtroendeuppdrag i Vetenskapsrådet

Publicerad: 18 oktober 2018

Roine Viklund, universitetslektor i historia vid Luleå tekniska universitet, har utsetts till elektor i elektorsförsamlingen för Vetenskapsrådet och ledamot i valberedningen för ämnesrådet humaniora och samhällsvetenskap.

Grattis Roine! Hur känns det att få ett förtroendeuppdrag som detta?

– Det känns mycket roligt att få detta förtroende av kollegor ifrån hela landet. Jag blev vald tillsammans med sex andra i konkurrens med 17 föreslagna kandidater.

På vilka meriter blev du invald?

Jag har god inblick i mitt eget ämnesområde och har arbetat tvärvetenskapligt. Dessutom har jag ett stort kontaktnät på många lärosäten efter mina år i Humtank och Kungliga vetenskapsakademins nationalkommitté för teknik- och vetenskapshistoria.

Vad innebär uppdraget?

– Jag ska vara med och ta fram och presentera ett förslag på nya ledamöter till Vetenskapsrådets ämnesråd för humaniora och samhällsvetenskap. Det är ämnesrådet som sedan utser beredningsgrupperna som granskar våra framtida ansökningar.