Uppdragsutbildning ETS
Efter 16 veckor ska de 13 officerarna presentera varsin uppsats motsvarande ett examensarbete. Foto: Melina Granberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Luleå tekniska universitet utbildar officerare

Publicerad: 19 februari 2018

Nu ska Luleå tekniska universitet utbilda 13 officerare från F21 i Luleå och I19 i Boden och Arvidsjaur. – Vi är ett är ett av fyra lärosäten i Sverige som får ge den här typen av akademisk utbildning till försvarsmakten, säger Kent Nilsson vid redovisning och styrning som är ansvarig för uppdragsutbildningen.

Deltagarna ska läsa en kurs i vetenskaplig metod och skriva ett självständigt arbete som rör organisation, ledning och styrning med koppling till deras yrken. De två kurserna omfattar tillsammans 22,5 högskolepoäng och är en del i försvarets officersutbildning.

Uppdragsutbildning ETS
Fredrik Juhlin, stridspilot vid Norrbottens flygflottilj F21. Foto: Melina Granberg

Fredrik Juhlin, stridspilot vid Norrbottens flygflottilj F21, är en av deltagarna. Han tycker att det känns roligt att vara på plats på Luleå tekniska universitet.

– Vi har fått ett varmt välkomnande. Det känns gemytligt och trevligt här och alla har gjort allt för att vi ska få den känslan. Jag har några högskolepoäng från en tidigare stabsutbildning. Jag har inte funderat på mitt självständiga arbete, men jag ser fram emot att få den akademiska grund som behövs för att ta mig an det.

Monika Kurkkio
Monika Kurkkio, universitetslektor i redovisning och styrning, är en av kursens lärare som nyligen tilldelades pris för bästa pedagogiska insats på Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle. Foto: Melina Granberg

Lärare på kursen är Johan Sandström, professor i företagsekonomi, och Monika Kurkkio, universitetslektor i redovisning och styrning.

– Det känns spännande och lite annorlunda att få undervisa i de här kurserna. Eftersom samtliga jobbar inom försvarsmakten har de praktisk kunskap och erfarenhet som de kommer kunna tillämpa i sina studier. Det är jättebra när de ska göra sina självständiga arbeten, säger Monika Kurkkio.

Kurserna pågår 19 februari till 15 juni.

Johan Sandström

Johan Sandström, Professor

Organisation: Redovisning och styrning, Industriell Ekonomi, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle
Kent Nilsson