Annika Winsth
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Nordeas chefsekonom på Luleå tekniska universitet

Publicerad: 21 februari 2020

Nordeas chefsekonom Annika Winsth besökte Luleå tekniska universitet och för att prata om Sveriges ekonomiska läge och dess utmaningar. Hon vill uppmana att lyfta den ekonomiska frågan och vara medvetna om vilka förändringar som sker i ekonomin.

Annika Winsth talade om olika faktorer som påverkar det ekonomiska läget, som till exempel coronaviruset, skulder och konjunkturen. Hon säger bland annat att övre Norrland har mindre skulder än andra regioner i landet och att konjunkturen här är bättre än i hela riket. Trots detta är åhörarna oroliga över den privata skulden, de lånen man tar själv. Annika Winsth svarar att det är självklart att om man kan låna pengar näst intill gratis, så känner man nog att man behöver en lite finare lägenhet, en nyare bil eller en utlandssemester.

Det är också många unga som är skuldsatta, men Annika Winsth menar att om man som ung ska vara skuldsatt så ska det vara för att man har investerat i en utbildning.

Annika Winsth vill att studenterna på Luleå tekniska universitet ska ta med sig att det ser ljust ut just nu, ljusare än det gjort på länge, när det kommer till bland annat konjunkturen. Hon påpekar också att det viktigt att man samlar på sig baskunskap ekonomin och är medveten om vad som händer i ekonomin.

- Det är den yngre generationerna som får betala ifall det går snett, därför är det viktigt att man hänger med i förändringarna.