Prisad teknisk design

Blindskriftsprinter, en papperskorg och nu en möbelkollektion för offentliga utomhusmiljöer. De tidigare studenterna Annica och David Doms arbeten fortsätter att vinna priser i en av världens största designtävlingar för produktdesign, Red Dot Award.

Att bli tilldelad Red Dot Award är betydelsefullt. Det är en bekräftelse från juryn som består av ett femtiotal av världens främsta designers då de anser att kollektionen håller en innovativ höjd, har ett intressant formspråk, är användbar, tillverkas på ett smart sätt och håller mycket hög produktionskvalitet, säger David Doms, tidigare student på civilingenjörsprogrammet i teknisk design vid Luleå tekniska universitet.

Det började med examensarbetet

Idag driver David Doms och hans kollega Annica Doms företaget Studio Doms men de prisades redan under studietiden på Luleå tekniska universitet med Red Dot Award 2011 och 2012. David med blindskriftsprintern Braille Box för Luleå-baserade Index Braille och Annica med papperskorgen Kite för möbelproducenten TreCe i Norrköping.

– Det är mycket ovanligt att examensarbeten tilldelas Red Dot Award så det är anmärkningsvärt att studenter från teknisk design vann priset två år i rad, säger David Doms.

Hållbar konstruktion designad för människan

Med deras kollektion SOMA ONE har de nu fått utmärkelsen tillsammans med möbelproducenten SOMA i Älmhult. David och Annica Doms har designat en soffa, en bänk och ett bord för offentliga utomhusmiljöer och inspirationen är hämtad från den mänskliga anatomin, kroppens mått och sittandets ergonomi. Serien är framtagen för leverans i platta paket, vilket möjliggör effektiv transport och skonar miljön från onödiga utsläpp.

– Formgivningen tog sin början i sökandet efter den gestalt och det mönster av linjer och ytor som skulle bli utmärkande för serien. Utmaningen låg i att skapa en form som var lika intressant som komfortabel och stabil. Genom ett utforskande förhållningssätt hittade vi lösningar som inte bara glädjer ögat utan även stärker upp konstruktionen, säger David Doms.

Att kollektionen blivit tilldelad Red Dot Award beror bland annat på att formspråket är grafiskt uttrycksfullt med distinkta linjer och spännande detaljer. Likheten med den klassiska T-balken för tankarna till forna tiders industrikonstruktioner. Annica Doms säger att den arbetsprocess och metodik som de lärde sig under utbildningen i teknisk design vid Luleå tekniska universitet har spelat stor roll för deras efterföljande arbete med formgivning och konstruktion av möbler och arbetsredskap.

– Det som är så fantastiskt med utbildningen är mixen av ämnesområden. Att kunna hantera och förstå användarbehov, kundnytta, samhällsströmningar, trender och estetik samt också få god kompetens inom materialkunskap, hållfasthet, CAD och tillverkningsmetoder är en oslagbar kombination. Det innebär att vi kan ta kunder från idé till realiserad produkt, från skiss till ritningar, säger Annica Doms.

Relaterat material

Jens Kallin och Max David Eriksson prisade LTU alumner

Att vara blind och med hjälp av känseln förstå hur en produkt fungerar- det var utmaningen för Max David Eriksson och Jens Kallin på Teknisk design på Luleå tekniska universitet – och de lyckades.

Nu tilldelas de en av världens mest prestigefyllda designutmärkelser Red Dot Design Award för sin design av Braille Box, en punktskriftskrivare för blinda och synskadade.

Utmaningen för LTU-studenterna när de designade dataprintern för blinda och synskadade var att maskinens funktion skulle gå att förstå utifrån sin form. Därför har produktens delar tillverkats i olika material och dessutom i kontrastfärger. Dessa är vägledande för hur dataprintern ska användas.

- Vi har arbetet med ledande, instruerande former och kontrasterande material, så att man ska kunna förstå produkten med händerna, säger Max David Eriksson.

Genom att använda glas för de aktiva delarna av printern där papper sätts in respektive kommer ut efter utskrift, och aluminiumplåt för de icke- aktiva delarna går det för en blind att förstå och använda maskinen. För den som har ledsyn hjälper det att glasdelarna är mörka och transparenta. De lyser under utskrift och blinkar när något gått fel. De icke aktiva delarna av aluminium är ljusa.

- Det gällde att få en maskin som både synskadade och seende kan använda, för en servicetekniker av en printer är oftast seeende, säger Jens Kallin.

Designen av Braille Box gjordes som ett examensarbete på Luleå tekniska universitet för företaget Index Braille. Ett år senare har examensarbetet blivit nominerat till vad som kallas ”Designernas Nobelpris”, Red Dot Award, ett designpris för industriell design. Priset delas ut 4 juli i Essen.

- Jag har nog aldrig blivit så glad som när jag fick beskedet om utmärkelsen. Den betyder så oerhört mycket, en bekräftelse på att vi gjort något bra. Det känns riktigt, riktigt stort, säger Max David Eriksson.