Studenter bidrar till en hållbar byggbransch

För att svenska byggföretag ska förbli lönsamma på lång sikt behöver hållbarhetsfrågorna få ökat utrymme. Studenter på Luleå tekniska universitet har i tolv skarpa projekt tagit fram lösningar för branschen.

I veckan presenterade studenterna i industriell ekonomi sina arbeten från kursen Integrationsprojekt i företagsekonomi, logistik & kvalitet. De tolv projekten som har genomförts i skarp miljö har lett fram till konkreta utvecklingsförslag för branschen och det medverkande fallstudieföretaget Edito Bygg & Entreprenad. Fokus har varit på verksamhetsutveckling inom små och medelstora företag i byggindustrin, bland annat i avseende på hållbar utveckling. Många av förslagen som presenterades har därför handlat om hur företagen kan minska resursslöseri och hur ny teknik och nya arbetssätt kan möjliggöra en effektivare produktion och därmed ge ökad vinst. En av grupperna presenterade styrsystem för planering och lagerhållning som kan minimera slöseri av både tid och resurser.

– Effekterna av att implementera detta skulle leda till en besparing och minska transporterna vilket är en grund för ett mer hållbart företag. Det skulle leda till mer lönsamhet i längden, säger Jonathan Hadd, student i industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet.

Erik Ranängen, vd för Edito Bygg & Entreprenad, säger att minskat resursslöseri, hållbarhet och kvalitet är viktiga frågor för att de ska bli mer attraktiva för både anställda och kunder.

–Vi har infört daglig styrning i våra projekt och har idag fått bra förslag på hur vi ska ta nästa steg. Alla grupper har berört områden som är intressanta för oss trots att de inte har en bakgrund i byggbranschen. Nu ska vi sätta oss ner och prioritera vilka saker vi ska ta tag i först, säger han.

Fredrik Backlund

Backlund, Fredrik - Universitetslektor

Organisation: Kvalitetsteknik, Industriell Ekonomi, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle
Telefon: 0920-492077