Nils Vikdahl
Nils Vikdahl kommer från Växjö och jobbar som vd på Ikea Industry i Älmhult. Han studerade till civilingenjör i industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet och tog examen 1993. Foto: Melina Granberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Tiden i Luleå var fantastisk rolig"

Publicerad: 8 oktober 2018

För civilingenjörsstudenter i industriell ekonomi öppnar sig en spännande arbetsmarknad. Det blev tydligt när alumner samlades för en återträff på Luleå tekniska universitet efter snart 30 år som yrkesverksamma. Idag har många en ledande position i näringslivet.

De allra flesta besökte sin studieort för första gången efter sin examen. Nils Vikdahl är en av alumnerna och han minns sin flytt till Luleå.

– Jag och en barndomsvän packade ett släp med möbler, kläder och annat och körde upp från Skellefteå. Jag kommer ihåg min känsla: ”Nu är det dags att bli vuxen.” Min dotter har precis flyttat till Göteborg för att studera på Chalmers. Hon är i samma läge som jag vår då. Det hon går igenom nu väcker minnen i mig, att man lämnar en sak för att gå in i något annat.

Kan du berätta lite om vad du jobbar med idag?

– Jag är vd och fabrikschef för en fabrik inom Ikea-koncernen som tillverkar köksluckor. Det innebär att jag ansvarar för att vår fabrik med cirka 270 anställda kan leverera sju miljoner köksluckor per år till Ikeas drygt 400 varuhus världen över.

– Största delen av min tid så går åt till att arbeta med människor. Några av mina främsta arbetsuppgifter är att se till att alla våra anställda har så goda förutsättningar som möjligt för att lyckas med sina uppgifter, att vi hela tiden har ambitionen att bli lite bättre för varje dag och att vi bygger upp så mycket ansvar, befogenheter och engagemang så brett och så långt ut i organisationen som möjligt.

Vilket var ditt första jobb efter examen?

– Mitt första jobb var på Ericsson Radio Systems i Kista, Stockholm. Jag gjorde mitt examensarbete där och fick anställning som inköpare. Företaget var extremt expansivt då. När jag slutade efter cirka två år, var jag något av en veteran. Det var en mycket rolig och lärorik tid eftersom 90 procent av alla kollegor var nyutexaminerade civilingenjörer precis som jag.

Hur skulle du beskriva din studietid på Luleå tekniska universitet?

– Jag är väldigt glad att jag valde att studera på Luleå tekniska universitet. Tiden i Luleå var fantastisk rolig. Om det hade varit aktuellt hade gjort samma val igen. Förutom en gedigen utbildning som har hjälpt mig i mitt yrkesliv, så har jag fått vänner som jag fortfarande träffar regelbundet efter 25 år.

Vilket är ditt bästa karriärtips?

– Jobba med det du tycker är roligt. Det är lättare att lyckas då. Om du inte gör karriär, så har du i alla fall haft en kul tid.