Isabella Holmberg, student industriell ekonomi
Isabella Holmberg studerar till civilingenjör i industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet. I augusti reser hon till Kina för att representera Luleå tekniska universitet på världsledande företag i landet. Foto: Privat Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Toppstudent utvald i stenhård konkurrens

Publicerad: 17 maj 2018

En topptalang – det är Isabella Holmberg, fjärdeårsstudent på civilingenjörsutbildningen i industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet. Hon är en av 16 svenska studenter som har valts ut av talangnätverket Nova tillsammans med programmet Explore China för att få uppleva den kinesiska innovationskraften på plats under två veckor.

– Wow, jag kom med, var min första reaktion när jag fick beskedet. Låt nedräkningen börja, säger en glad Isabella Holmberg, som var en av totalt 777 sökande.

Isabella Holmberg har valt utbildningsinriktningen innovation och strategisk affärsutveckling. 2017 blev hon invald i juryn för Business Model Awards 2017 tillsammans med Nova, Affärsvärlden och Cordial. Samma år ansvarade hon även för tävlingen SM i ekonomi som hölls på Luleå tekniska universitet. Att få möjligheten att åka till Kina för att ta del den expansiva marknaden går därför helt i linje med hennes intresse och studiefokus.

– Programmet Explore China initierades av Carl Pei, medgrundare av mobilföretaget OnePlus. Vi reser den 20 augusti. Under två veckor ska vi besöka Shenzhen, Peking och Shanghai och företag som OnePlus, Didi Chuxing (Kinas motsvarighet till Uber), Tantan (Kinas motsvarighet till Tinder) och Mobike (stationsfria cyklar). Syftet med resan är att unga svenska studenter ska få inspiration och ökad kunskap om företagande och innovation från såväl världsledande företag som lokala entreprenörer.

Varför sökte du till detta program?
– För att Sverige ska kunna vara konkurrenskraftiga på en global marknad måste vi förstå vad som händer i världen och därmed måste vi förstå Kina. Kina är inte ett ”copycat-land” längre. Jag hoppas bland annat få mer kunskap om varför innovationskraften är så stor i Kina, och hur min generation ska kunna skapa nya möjligheter för nästkommande generationer och för ett konkurrenskraftigt Sverige. I förlängningen handlar vårt besök om att kunna hjälpa svenska företag att etablera sig på denna marknad, säger Isabella Holmberg.

Hur känns det att ha blivit utvald av så många sökande?
– Det känns mäktigt att vara en av dem som Nova valt ut. Men framförallt känns det otroligt roligt att få representera mitt lärosäte på världsledande företag i Kina. Jag hoppas att jag kan bygga nätverk och öppna dörrar för studenter vid Luleå tekniska universitet.

I media