Studenters skogsutrustning får pris

Publicerad: 8 december 2017

Utrustning som bidrar till bättre arbetsmiljö och effektivitet för plantörer inom skogsindustrin. Det är resultatet av ett examensarbete vid Luleå tekniska universitet. Nu har Dennis Bröms och Victor Andersson, studenter från civilingenjörsprogrammet i teknisk design fått pris för bästa examensarbete av Bo Rydins stiftelse.

– Den utrustning som idag finns för skogsplantörer är så enkla som det bara går för att maximera vinsten. Vi ville skapa ett koncept som var prismässigt bra men också anpassat efter användaren, säger Dennis Bröms, som idag arbetar som konsult på Academic Work för Gestamp HardTech. 

Syftet med examensarbetet var att förenkla och förbättra arbetet med manuell omplantering inom skogsindustrin. Slutresultatet blev en kombinerad sele och lösning för isättning av plantor, vilket innebär en förbättrad ergonomi, högre komfort för skogsarbetaren samt bättre effektivitet i arbetet. Dennis Bröms och Victor Andersson har tagit fram prototypen i samråd med skogsbolaget SCA och deras verktygsleverantör. Företaget har nu ambitionen att utveckla produkten för försäljning. Under examensarbetet bodde studenterna i en husvagn på en av plantskolorna hos SCA i Timrå. En tid som krävde mycket av arbete och stundtals också var kallt.

– Vi har lagt massor av tid på det här. Att vi har fått priset betyder mycket för självkänslan och för framtiden. Det är kul att ha varit med att utveckla något som också blir av på riktigt. Även om vi har fått höra av handledare och företagen att det är ett bra examensarbete, så känns utmärkelsen som ett bevis på att det är bra även för marknaden.