Hoppa till innehållet
Foto: Nicke Johansson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Fyra gånger fler sökande på nätbaserad utbildning

Publicerad: 24 april 2017

Luleå tekniska universitet är det första svenska lärosäte som erbjuder en helt nätbaserad utbildning till specialistsjuksköterska i psykiatrisk vård. De preliminära ansökningssiffrorna visar på ett stort intresse för utbildningen.

163 personer har ansökt till specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning psykiatrisk vård vid Luleå tekniska universitet. Av dessa har 94 angett detta som sitt förstahandsval. Det visar den preliminära statistiken från Universitets- och högskolerådet efter att ansökningstiden för höstterminens utbildningar nu gått ut. Utbildning är därmed överlägset populärast jämfört med motsvarande utbildningar på andra lärosäten.

– Det är förstås mycket glädjande att våra förväntningar om efterfrågan på en nätbaserad specialistutbildning visade sig stämma. Det här innebär mer än fyra gånger fler förstahandssökande mot när vi senast gav utbildningen i vanligt distansformat, säger utbildningsledare Sebastian Gabrielsson.

Den nya utbildningen är helt nätbaserad utan fysiska träffar på universitetet. De två första terminerna består av teoretiska studier på halvfart. Den tredje och sista terminen bedrivs studierna på helfart i form av verksamhetsförlagd utbildning (praktik) inom psykiatrisk vård och studenterna gör även ett examensarbete på magisternivå. Ansvariga lärare är Git-Marie Ejneborn Looi och Sebastian Gabrielsson, lektorer i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet. Båda är själva specialistsjuksköterskor i psykiatrisk vård med många års erfarenhet av undervisning, forskning och kliniskt arbete.

Taggar