Hoppa till innehållet
Karin Zingmark professorsinstallation
Karin Zingmark, professor i omvårdnad. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Karin Zingmark, professor i omvårdnad

Publicerad: 10 november 2021

Karin Zingmark har en lång historia vid Luleå tekniska universitet, som adjungerad biträdande professor, adjungerad professor och nu professor i omvårdnad. Det var kunskapen bakom de symptom som demenssjuka personer har och att vi vet som lite om hur det är att leva med demens som fick Karin intresserad.

Karin Zingmarks forskning tar avstamp i den demografiska utmaningen, det som innebär att allt fler äldre ska vårdas av allt färre, till en mindre kostnad. Detta skapar många forskningsfrågor och Karin fokuserar bland annat på etisk stress, tidiga signaler på demenssjukdom och det goda åldrandet. Fick hon drömma fritt skulle hon vilja vara med och lösa gåtan om Alzheimers. Även om det inte direkt ligger inom hennes forskningsfält så vill hon bidra med någon liten pusselbit.

Det roligaste med Karin Zingmarks jobb är att finnas bakom andra i byggandet för framtiden inom omvårdnad. Det som driver henne är viljan att förbättra, något som har hängt med henne sedan hon gjorde sin praktik i äldrevården som sjuksköterskestudent. När hon avslutar sitt yrkesliv hoppas hon också att hon varit med och bidragit till en riktigt stark forskningsmiljö, där forskare kan fortsätta bygga framtid.

Karin Zingmark, född i Piteå 1961, disputerade 2000 vid Umeå universitet med en avhandling om boendemiljöer för personer med demenssjukdom. Under den första vågen av Covid-19-pandemin så räckte Karin upp handen och gick efter 30 år tillbaka in i sjuksköterskerollen i sju månader. Hon vill även lyfta fram de år hon arbetat som forskningschef vid Region Norrbotten och fått vara med att bygga upp en struktur för klinisk forskning i vården. Hon har även som utveckling direktör ansvarat för att bygga upp en avdelning för att utveckla och samordna Regionens stöd inom forskning och utbildning, förnyelse och folkhälsa. På fritiden ägnar hon sig åt fyra v:n: Vila, värme, vänner och vandring.