Hoppa till innehållet
Foto: Mostphotots
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Konferens ger samsyn på medicinsk vetenskap

Publicerad: 16 maj 2016

För andra gången hålls en nationell konferens för landets sjuksköterskeutbildningar med fokus på stödämnet medicinsk vetenskap. Syftet är att få en samsyn på hur man jobbar och utvecklar ämnet inom utbildningarna. Konferensen pågår den 16-17 maj och arrangeras i år av Luleå tekniska universitet.

– Ämnet har en betydelsefull roll i utbildningarna och det är en angelägen fråga hur vi ska förhålla oss till djup och innehåll, så det blir en bra nivå. Dessutom är det ett perfekt tillfälle att sätta Luleå tekniska universitet på kartan, särskilt när det ofta finns frågor kring varför vi utbildar sjuksköterskor på ett tekniskt universitet, säger Johanna Sundbaum, ämnesansvarig för grundutbildningsämnet medicinsk vetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Lär av varandra

I dagsläget har ämnet medicinsk vetenskap en stor plats i utbildningarna, men antalet poäng skiljer sig. I fjol anordnades konferensen av en driven lärare på Linnéuniversitet i Kalmar som var bekymrad över vad som händer med ämnet. Det bestämdes att ytterligare ett möte behövdes och Luleå tekniska universitet erbjöd sig att anordna konferensen Nationellt möte för medicinsk vetenskap i sjuksköterskeutbildningen.

– Vi står inför att göra en ny utbildningsplan på sjuksköterskeutbildningen och det här är ett sätt att få bra input. Vi kan plocka upp det som är bra och rätta till det som är mindre bra, säger Örjan Lestander, biträdande utbildningsledare för sjuksköterskeprogrammet vid Luleå tekniska universitet.

Fokus på pedagogiken

Förra året fick besökarna ta del av en paneldebatt som diskuterade ämnet, men i år kommer fokus att ligga på pedagogiken för medicinsk vetenskap. Den första dagen hålls flera föreläsningar på Vetenskapens hus som pekar på olika typer av pedagogik som kan användas inom ämnet.

Under dag två genomförs gruppdiskussioner på Luleå tekniska universitet kring ämnena anatomi, fysiologi eller farmakologi.

Alla universitet i landet som utbildar sjuksköterskor är inbjudna till konferensen och det har blivit god uppslutning med bra geografisk spridning på besökarna.

– Vårt mål är att konferensen ska vara givande för landets sjuksköterskeprogram och vi att kommer att få intressanta och utvecklande diskussioner kring medicinsk vetenskap som stödämne i sjuksköterskeprogrammet, säger Malin Olsson,  utbildningsledare vid Luleå tekniska universitet.

Fakta:

I ämnet medicinsk vetenskap ingår anatomi, fysiologi, mikrobiologi, farmakologi, sjukdomslära, immunologi, läkemedelsräkning och akut sjukvård.

Taggar