Hoppa till innehållet
Foto: Privat
Elin Nilsson och Alice Leija Aghajan Gazi är i Antigua, Karibien, från den 22 januari till den 21 mars. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

De gör sitt examensarbete i Karibien

Publicerad: 11 januari 2018

Elin Nilsson och Alice Lejla Aghajan Ghazi går termin 6 på sjuksköterskeprogrammet vid Luleå tekniska universitet. De har valt att skriva sitt examensarbete i Antigua, Karibien. Från den 21 januari ska de under åtta veckor både skriva examensarbete och volontärarbeta på ett hospice.
Följ deras resa via Instagramkontot sskantigua.

– Jag inspirerades när jag i termin 1 var på min första Internationella kväll här på universitet. Där blev jag inspirerad av två studenter som tidigare hade varit på Antigua. De berättade om sin resa och hospicet som de gjorde sin studie på. Att hospicets inkomst bygger på donationer från organisationer samt att personalen är volontärer och gör det av egen vilja är något som lockade mig att få uppleva den miljön, säger Alice Lejla Aghajan Ghazi från Varberg.

Har fått ett stipendium

Tanken är att de ska utföra sin studie Palliativ vård i ett utvecklingsland – en observationsstudie under tre dagar i veckan och två dagar ska de göra volontärarbete på hospicet.

Resan blir av tack vare ett beviljat MFS-stipendium som de sökt med stöd av en handledare på universitet. Före resan fick de gå en obligatorisk förberedelsekurs som hölls av Sida i Härnösand. Kursen gick de tillsammans med andra stipendiemottagare från hela Sverige som skulle till olika länder.

– Kursen gav oss mer än vad vi trodde. Exempelvis har vi fått en ny syn på hur vi kommer att bli sedda av befolkningen när vi kommer till Antigua, säger Elin Nilsson från Luleå.

De förväntar sig inte att det ska vara ett lätt arbete som möter dem i Karibien. Förändringen kommer att bli stor och de är väl medvetna om att de kommer att stöta på hinder under resans gång.

– Vi kommer att själva få handskas med det vi möter, men det känns bra att vi har stöd från vår handledare på Luleå tekniska universitet och handledaren i Antigua som vi kan prata med och få tips ifrån vid oväntade situationer, säger Alice Lejla Aghajan Ghazi.

– Jag tror vi kan även förvänta oss att få ett nytt perspektiv och kunskap om sjukvården och att sedan kunna ta med oss detta till våra nya arbetsplatser som nyexaminerade sjuksköterskor, säger Elin Nilsson.

Följ deras resa på Instagramkontot – sskantigua

 

Varför valde ni att läsa sjuksköterskeprogrammet vid Luleå tekniska universitet?

– Jag valde att läsa på Luleå tekniska universitet för att bygga på mig själv. Att stärka min självkänsla och lära mig att ta mer ansvar och styra mitt liv var anledningen till att jag lämnade min trygga zon hos föräldrarna i Varberg. På de tre åren som jag tillbringat i Luleå har min personlighet och självkänsla stärkts och den stora utmaningen som var från början, har gett mig en ny bekväm känsla, säger Alice Lejla Aghajan Ghazi.

– Jag valde att söka i Luleå då jag känner tidigare studenter som studerat sjuksköterskeprogrammet här som varit nöjda. Sedan av bekvämlighet då jag är från Luleå och trivs i denna stad, säger Elin Nilsson.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Det fungerar bra och upplägget på programmet fungerar för att jag ska klara mina studier. Programmet fokuserar mycket på forskning och förberedelser inför examensarbetet, säger Elin Nilsson.

Har ni några tips till den som vill plugga sjuksköterska vid Luleå tekniska universitet?

– Är man intresserad av forskning och vill jobba som sjuksköterska är detta universitet bra då man får båda delarna, säger Elin Nilsson.

 – Väljer man att plugga på LTU så får man vara bered på kyla som kommer under vinterhalvåret. Vintern i Luleå är inte som i andra delar av Sverige. Med kylan kommer även möjligheten till att på gå det frusna havet, en upplevelse som man inte kan uppleva i södra delen av Sverige, säger Alice Lejla Aghajan Ghazi.