Hoppa till innehållet

Eftertraktade sjuksköterskor från andra länder tog svensk examen

Publicerad: 28 januari 2020

För andra gången har sjuksköterskor från länder utanför EU, EES och från Schweiz examinerats vid Luleå tekniska universitet. Den här gången var det 18 personer som fick ta emot ett diplom och en LTU- nål.
– Vi är redan erbjudna jobb, säger Karen de los Reyes och Hakar Fathalla vid avslutningsceremonin.

De som har en sjuksköterutbildning från länder som inte ingår i EU, EES eller är från Schweiz måste antingen ansöka direkt om legitimation hos socialstyrelsen eller gå en kompletterande utbildning för att få arbeta som sjuksköterskor i Sverige. Vid Luleå tekniska universitet genomförs Sveriges enda kompletterande utbildning på distans. Efter examen kan deltagarna begära legitimation från socialstyrelsen.

I mitten av januari var det dags för en grupp på 18 personer att ta emot diplom och en LTU- nål i blått band.

– Jag är stolt över den här utbildningen och jag är stolt över att ha fått ha er här som studenter här, sa Åsa Engström, professor och ämnesföreträdare i omvårdnad, när hon höll tal under avslutningen.

Hon konstaterade också att de har en viktig kompetens som är efterfrågad och behövs.

Bra men tufft

Päivi Juuso, lektor i omvårdnad och utbildningsledare, berättar att inom kort börjar tredje omgången av det kompletterande programmet.

– Den här gången är det 24 som har antagits, säger hon.

Under utbildningsåret ingår tre verksamhetsförlagda perioder.

– Det har varit bra, men ganska tufft. Det är mycket att göra under ett år. Man måste ha disciplin, säger Karen de los Reyes, som bor i Västerås och har en sjuksköterskeexamen från Filippinerna.

Hakar Fathalla bor i Malmö och kommer från Kurdistan.

– Jag har små barn, då är det bra att kunna läsa på distans, säger han.