Hoppa till innehållet
Foto: Lotta Segelberg
Deltagare från SWEAH Alumni Interdisciplinary Network (SAIN) på en nätverksträff i Lund. Foto: Lotta Segelberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Familjen Kamprads stiftelse stöttar nätverk för juniora forskare inom äldre och åldrande

Publicerad: 24 november 2022

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat 2.5 miljoner kronor under 2023–2025 för etablering av det juniora forskarnätverket SWEAH Alumni Interdisciplinära Nätverk (SAIN), ett nationellt nätverk för interdisciplinär forskning om äldre och åldrande. Från Luleå tekniska universitet ingår Catharina Melander i nätverkets styrgrupp.

Åldrandeprocessen är mångdimensionell och omfattar såväl biologiska och medicinska aspekter som sociala, psykologiska, ekonomiska, politiska och teknologiska, för att nämna några. Därför behövs ämnesöverskridande forskning för att förstå dess mekanismer och konsekvenser fullt ut. Syftet med nätverket är att skapa en bas för långsiktig och framstående svensk forskning om äldre och åldrande genom att stärka samarbeten mellan svenska forskare och lärosäten.

Nätverket är initierat av fyra alumner till den nationella forskarskolan om åldrande och hälsa, SWEAH, som är ett samarbete mellan 12 lärosäten i Sverige, med Jönköping University (JU) som huvudman. Nätverket riktar sig till alla nuvarande och framtida alumner från SWEAH. Förutom en styrgrupp kommer nätverket ha en referensgrupp bestående av internationellt framstående seniora forskare inom området.

Stöd för juniora forskare och grogrund för projekt

– Det är en utmanande period när man disputerat och ska stå på egna ben och det här nätverket fyller en viktig funktion för juniora forskare. Här kan vi få stöd, både av varandra och av den kompetenta referensgruppen vi har. Nätverket kan också bli en mylla till riktigt bra forskningsprojekt. Det här är ett område där det behövs interdisciplinära samarbeten för att skapa forskning som kan förändra. Vi har alla vår grund i åldrandeforskning men med olika perspektiv, säger Catharina Melander, universitetslektor vid Luleå tekniska universitet.

SAIN:s kärnverksamhet är att arrangera aktiviteter som kan lägga grunden för gemensamma forskningsansökningar och projekt. Nätverket kommer även att främja medlemmarnas karriärutveckling genom att erbjuda en plattform för kollegialt stöd juniora forskare emellan.

– Vi är så glada för att vi fått detta förtroende. Nätverket kommer att stärka nästa generations åldrandeforskare och därmed också den svenska interdisciplinära forskningen om äldre och åldrande, säger Charlotta Nilsen, lektor vid Institutet för gerontologi på Hälsohögskolan, JU, och sammankallande i SAIN:s styrgrupp.

SAIN:s styrgrupp:

•    Charlotta Nilsen, lektor vid Institutet för gerontologi (IFG), Högskolan i Jönköping, forskare vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet och anknuten forskare till Aging Research Center, Karolinska Institutet. Koordinator för SAIN och styrgruppens sammankallande.
•    Malin Ericsson, postdoktor vid Aging Research Center och Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet.
•    Catharina Melander, lektor vid Institutionen för hälsa, lärande och teknik, Luleå tekniska universitet.
•    Caroline Hasselgren, forskare vid Centrum för åldrande och hälsa (AGECAP) och Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet.

SAIN:s referensgrupp:

•    Professor Merril Silverstein vid Syracuse University, USA.
•    Professor Susanne Iwarsson vid Lunds universitet, koordinator för SWEAH.
•    Professor Liat Ayalon vid Bar-Ilan University, Israel.
•    Professor Deborah Finkel vid Jönköping University, Indiana University Southeast och University of Southern California, USA.
•    Professor emeritus Boo Johansson vid Göteborgs universitet.
•    Professor Nancy Pedersen vid Karolinska Institutet.
•    Docent Martin Hyde vid Swansea University, Storbritannien.
•    Docent Lena Dahlberg vid Högskolan Dalarna och Karolinska Institutet.

 

Kontakt

Catharina Melander

Catharina Melander, Universitetslektor, Utbildningsledare Specialistsjuksköterska med inriktning distriktssköterska samt vård av äldre

Telefon: 0920-493469
Organisation: Omvårdnad, Omvårdnad och medicinsk teknik, Institutionen för hälsa, lärande och teknik