Hoppa till innehållet

Hon vaccinerar på fritiden

Publicerad: 21 december 2021

Ulrica Strömbäck, lektor i omvårdnad, är en av dem som bidrar till vården nu under pandemin. Hon ger på sin fritid covid-vaccin, på gamla Vårdhögskolan i Boden. Under mellandagarna ska hon vara vaccinationsansvarig ett antal dagar.

Hur kommer det sig att du ger covid-vaccin på fritiden?
Inför att vaccinationerna skulle starta meddelade region Norrbotten att de var i behov av sjuksköterskor som kunde jobba med vaccineringen mot covid-19. Jag tyckte att det lät både intressant och viktigt att bidra till detta så jag anmälde intresse för att delta i arbetet. I dag lyfts vaccination som den enskilt viktigaste åtgärden för att få bukt med pandemin så jag känner att jag gör samhällsnytta som deltar i det arbetet. 

Var gör du det?
Jag har vaccinerat på vaccinationsmottagningen i Boden. Lokalerna är i gamla Vårdhögskolan och det är bra lokaler för ändamålet, med möjlighet att gå in ena vägen och ut en annan för att få ett bra flöde med minimerade smittrisker.

Har det hänt flera gånger?
Jag jobbade några pass i början på sommaren och har nu under vintern, i samband med att det blev aktuellt att ge en tredje vaccinationsdos jobbat en hel del kvällar. Under mellandagarna kommer jag under några pass att arbeta som vaccinationsansvarig i Boden.

Hur tycker du att det fungerar?
Jag måste säga att jag är imponerad över organisationen. Det är en verksamhet som byggts upp på relativt kort tid och som bedrivs parallellt med den ”vanliga” sjukvården. Det är mestadels pensionerade sjuksköterskor som bemannar vaccinationsmottagningen. Även om jag inte jobbar så ofta är det alltid någon jag känner igen och som jag har arbetat med förut när jag jobbar mina pass. Det finns en vaccinationsansvarig administratör och en vaccinations ansvarig sjuksköterska som utgör kärnan i verksamheten.
Varje sjuksköterska jobbar tillsammans med en administratör, vilket gör att arbetet flyter på bra, vi sköter olika delar av registreringen. Det finns värdinnor och värdar som tar emot patienterna och de finns också tillgängliga där de som fått sitt vaccin sitter och väntar innan de går hem. 

Något du vill tillägga?
Det är väldigt roligt att få möta alla dessa människor som kommer för att få sitt vaccin. Det är korta möten men trots det finns det möjlighet att prata lite med varje besökare. Att vaccinera sig är en fin julklapp både till sig själv och till sina medmänniskor.

 

Taggar