Hoppa till innehållet
karin zingmark
Karin Zingmark. Foto: Karin Sjöberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Karin Zingmark ny professor i omvårdnad

Publicerad: 12 november 2021

Vid sin installationsföreläsning berättade Karin Zingmark, professor i omvårdnad, om behovet att behålla nyutbildade sjuksköterskor i vården och om sin forskning med inriktning på vården av de äldre, som hon förutspådde kommer att behöva nya arbetsformer i framtiden.

Karin Zingmark har utnämnts till professor i omvårdnad vid institutionen för hälsa lärande och teknik, vid Luleå tekniska universitet.

Nyligen höll hon sin installationsföreläsning på Vetenskapens hus inför kollegor och allmänhet.
Rubriken på hennes föreläsning var ”Hur kan forskning och samverkan bidra till ett gott och värdigt åldrande?”. Det är också inriktningen på hennes forskning.
– Vi vill ha ett långt liv och vi vill ha ett friskt liv, sa hon i inledningen.

Samtidigt konstaterade hon att en äldre befolkning innebär också att fler drabbas av kroniska sjukdomar.
– Och fler kognitiva demenssjukdomar. Samtidigt bor allt fler hemma och då blir primärvården navet i vården av de äldre. Där kommer det att krävas en omställning med bland annat nya arbetsformer, säger Karin Zingmark.

Upptäcka demens tidigare

Hon har tidigare lett arbetet med forskning och utveckling inom Region Norrbotten och samtidigt varit gästprofessor vid Luleå tekniska universitet.

´– En viktig uppgift, för regionen är att se till att behålla de nyutbildade sjuksköterskorna. Det har jag varit med och arbetat med. Det har visat sig att allt för många lämnar arbetet efter bara ett halvår.

Karin Zingmark är involverad i en rad forskningsprojekt som passar väl in på den inriktning hon har på äldre. En av dem handlar om personer som sökt sig till hälsocentral och fem år senare diagnostiseras med demens. Målet är att se om det går att upptäcka sjukdomen tidigare. Ett annat, av flera projekt, är att undersöka framtidens etiska utmaningar i äldrevården, som hon genomför tillsammans med forskare vid Umeå universitet.