Hoppa till innehållet

Sjuksköterskor med utländsk examen redo för arbetsmarknaden

Publicerad: 16 januari 2019

Genom en kompletterande utbildning kan sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz komma in på den svenska arbetsmarknaden. Nu examineras åtta sjuksköterskor från hela Sverige som är de första att ha genomgått distansutbildningen på Luleå tekniska universitet.

– Jag har fått jobb på strokeavdelningen på Umeå universitetssjukhus. Det känns spännande. Jag har sökt många jobb och har fått många erbjudanden, och kunde välja det som kändes mest intressant, säger Michael Louie Naid som är bosatt i Kramfors.

Distansutbildning med mentorskapsprogram

Luleå tekniska universitet är ensam om att ge programmet på distans. Under den ettåriga utbildningen träffas klassen under totalt fyra veckor per termin på lärosätet. Då varvas teori med praktiska moment. I övrigt sker undervisningen genom webbaserade verktyg. Dessutom genomför studenterna tre verksamhetsförlagda kurser i olika kliniska verksamheter. All undervisning ges på svenska. Varje student har också knutits till en erfaren lärare och mentor vid Institutionen för hälsovetenskap på Luleå tekniska universitet. Syftet med detta har varit att maximera studenternas personliga och professionella utveckling.

– Jag har fått mycket stöd och är jättenöjd. Min mentor har verkligen lyssnat när jag har behövt prata, säger Fatemeh Etemadi som kommer från Stockholm och börjar jobba som sjuksköterska i början på februari.

– Jag har också haft stort stöd av min mentor och det har fungerat jättebra att studera på distans. Jag har kunnat jobba samtidigt och vara med familjen, säger Maria Christie Norlin från Luleå som ska på anställningsintervju på måndag.

Stor ökning av sökande

Päivi Juuso, universitetslektor i omvårdnad och utbildningsledare för programmet, är glad över att söktrycket till utbildningen ökat mycket sedan den första antagningsomgången.

– Nästa vecka välkomnar vi 25 nya sjuksköterskor till programmet. Det visar att vi har nått ut med att programmet ges, dels reguljärt vid fyra andra lärosäten i landet och på distans på Luleå tekniska universitet. Det känns jätteroligt. Dessa sjuksköterskor är en viktig resurs som bidrar med värdefull kompetens och kunskap i den globala värld vi lever i, säger Päivi Juuso.

I media

Kontakt

Päivi Juuso

Päivi Juuso, Biträdande professor, Utbildningsledare KUSSK

Telefon: 0920-493897
Organisation: Omvårdnad, Omvårdnad och medicinsk teknik, Institutionen för hälsa, lärande och teknik

Taggar