Hoppa till innehållet

Praktik varvas med friluftsliv

Publicerad: 27 juni 2017

Fem sjuksköterskestudenter valde att göra sin sista verksamhetsförlagda utbildning tillsammans på sjukhuset i Kiruna. Dagarna på de olika avdelningarna varvades med friluftsliv ute på snöbeklädda berg.

– Det blev ett roligt avslut på studietiden att få bo kollektivt tillsammans med de närmaste kamraterna och ha tillgång till ett friluftsliv i den fina naturen, säger Kristoffer Börjesson, Luleå.

"I särklass den bästa naturen"

Killarna kommer från olika delar av landet och träffades på utbildningen till sjuksköterska. Snabbt blev de goda vänner och beslöt att avsluta utbildningen med att skapa ett bra minne tillsammans.

Att varva friluftslivet med den verksamhetsförlagda utbildningen var inte så lätt som de först trodde, men trots olika arbetstider kombinerat med en del pluggande lyckades de hitta gemensamma dagar då de begav sig ut på fjällen.

– Det är i särklass den bästa naturen här. Det är sjuk vackert när man ser ut över staden och naturen från höga toppar, säger Anver Guluzada, Stockholm.

– Jag älskar den långa vintersäsongen som har lett till att jag under de senaste åren upptäckt skidsporten. Norrland erbjuder ett brett sortiment med olika spår, olika backar och en hel fjällvärld, säger Jama Shide, Luleå.

Naturen runt knuten

I Kiruna ligger allting nära och därför blev Kiruna sjukhus det naturliga valet. Det är ett mindre sjukhus med en välkomnande atmosfär och som dessutom har naturen in på knuten.

– Jag trivdes jättebra eftersom personalen är hjälpsam och vi har fått ta ansvar och växa i våra yrkesroller. På den medicinska avdelningen är det ganska blandade sjukdomsbilder hos patienterna, vilket är utvecklande och lärorik, säger Mikael Jonsson, Vännäs.

Orsakerna till att de sökte sjuksköterskeprogrammet vid Luleå tekniska universitet var många och olika. För Mikael Jonsson, Vännäsby, lockade vintern och naturen.
– Jag ville komma bort från hemtrakterna och i Luleå finns goda möjligheter för olika sporter, som skidåkning, vandring och fiske.

Reflekterar över sin värdegrund

Killarna är väldigt nöjda med sjuksköterskeutbildningen vid Luleå tekniska universitet och på frågan om vad de tycker är det bästa med utbildningen svarar de:

– Utbildningen gör så att man utvecklas som människa eftersom man läser kurser som får en att reflektera över sin värdegrund, säger Jama Shide.
– Det finns även en tydlig förankring till klinisk verksamhet genom den verksamhetsförlagda utbildningen. Lärarna är även kunniga och motiverande, säger Mikael Jonsson.

Universitet i Luleå är Skandinaviens nordligaste tekniska universitet och har bedrivit sjuksköterskeutbildning i 18 år.  Våren 2017 examinerades 60 sjuksköterskor och Jama Shide var en av dem.

– Det har varit trevligt att plugga på Luleå tekniska universitet. Universitetet erbjuder en lugn och trygg atmosfär att plugga i. Dessutom ligger universitetet nära staden och det är skönt att enkelt kunna åka in under exempelvis luncher.

Taggar