Hoppa till innehållet
Ulrica Strömbäck

De lånar ut respiratorer till vården

Publicerad: 31 mars 2020

Två respiratorer, sprutpumpar och engångshandskar är bara några av de saker som institutionen för hälsovetenskap har skänkt eller lånat ut till Sunderby sjukhus.
– Det känns bra att kunna bidra med utrustning, säger Ulrica Strömbäck, lektor i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet.

Sedan tidigare har Ulrika Strömbäck varit med och skänkt engångshandskar, engångsförkläden, operationsrockar och ytdesinfektion till Sunderby sjukhus.

I samband med pandemin är behovet av material inom vården stort. Från flera håll har vårdpersonal gått ut och vädjat om att de som kan ha utrustning av olika slag gärna får skänka det till vården.

Ytterligare utrustning

Häromdagen lämnade Ulrica Strömbäck, från institutionen hälsovetenskap, över ytterligare utrustning till Sunderby sjukhus. Det handlade om två respiratorer och ett antal sprutpumpar, som används för administrering av läkemedel till patienter.
Hon berättar att de inte har tömt förråden med material, som främst används till den praktiska undervisningen av blivande sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor.

– Nej vi har gjort en bedömning av vad vi kan avvara och ändå ha material kvar när vi kan ha undervisning på plats igen. De två respiratorerna har vi lånat ut till Region Norrbotten, de används i vår utbildning av intensivvårdssjuksköterskor, säger Ulrica Strömbäck.