Hoppa till innehållet
foto
Cuc Lee Thi och Ngoc Dam Minh från Hanoi Medical University i Vietnam. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Lärare från Hanoi imponeras av tekniken i undervisningen

Publicerad: 2 mars 2020

Cuc Lee Thi och Ngoc Dam Minh är lärare på sjuksköterskeutbildningen vid Hanoi Medical University i Vietnam. De tycker att det är toppen att delta i ett utbyte med Luleå tekniska universitet.
– Vi lär oss nya metoder för undervisningen och vi gillar Luleå, säger de.

Under tre veckor besökte de Luleå tekniska universitet och fick ta del av undervisningen här. Cuc Lee Thi är sjuksköterska och undervisar även vid Hanoi Medical University, Hmu, Ngoc Dam Minh är också sjuksköterska och anställd som lärare vid universitet.
De är entusiastiska över besöket i Luleå i februari. De har bland annat undervisat på sjuksköterskeutbildningen, både i klassrum och i distansutbildningen.
– Vi använder enbart videokonferenser, de är inte så flexibla. Här är man bra på att använda de tekniska möjligheterna, det tar vi med oss, säger de.
Dessutom har de hunnit vara på isbanan i Luleå centrum.
– Vi gillar snön, häromdagen var det snöstorm, det var fantastiskt. Vi tycker också om att fika.

Vidgar perspektiven

Samarbetet har pågått sedan 2014. Det är ett sätt att internationalisera utbildningarna. Studenter från Luleå tekniska universitet har möjlighet att göra delar av sin utbildning utomlands, bland annat på Hanoi Medical University.
– Utbytet främjar både studenters och lärares möjlighet att vidga perspektiven och få ny inspiration, säger Päivi Juuso, ansvarig för Linneaus-Palme samverkan vid sjuksköterskeprogrammet.
Medel till lärarutbytet kommer från Linnaeus-Palme Partnerskap, som syftar till att främja ett intresse för att arbeta med utvecklingssamarbeten utomlands, men också på hemmaplan. Det ökar studenters förutsättningar att arbeta med globala frågor även efter utbildningens slut. För lärare ger samarbetet ett mervärde i undervisningen.