



Livet efter hjärnskakningar svårt för hockeyspelare
Skador efter hjärnskakningar kan bli bestående. Nathalie Ferno, tidigare hockeyspelare i Luleå hockey MSSK och även i landslaget, har tvingats avbryta sin karriär.
– Vår forskning visar att hockeyspelarna som slutat på grund av hjärnskakning kämpar med att skapa en ny identitet och mening med sitt liv, säger Åsa Engström, professor vid Luleå tekniska universitet.
Hockeyspelare som drabbats av upprepade hjärnskakningar kan få svåra symptom och men för livet. Den dag de tvingas sluta påverkar det hela deras identitet och omställningen till ett liv efter hockeyn kan bli mycket svår, visar den undersökning som Åsa Engström, professor i omvårdnad har gjort.
Åsa Engström och Nathalie Ferno medverkade tillsammans med fysioterapeuten Lars Lundgren vid en föreläsning på Vetenskapens hus i Luleå, strax innan det stängde, på grund av Covid-19.
Nathalie Ferno, som fått flera hjärnskakningar i samband med hockeymatcher, vittnade om hur hon har besvär med huvudvärk, koncentration, ljus, ljud och många intryck samtidigt.
– Det var svårt att bestämma att jag skulle sluta spela, men jag blev rädd när jag förstod hur allvarligt det var. Jag är glad att jag har mina studier till arbetsterapeut. Det är viktigt att ha något att falla tillbaka på, säger hon.
Vill tillbaka på isen
Lars Lundgren, fysioterapeut, är specialiserad på att arbeta med idrottsmän som drabbats av hjärnskakning.
– 28 procent av alla skador i SHL drabbar nacke och huvud. Det indikerar att det är en farlig sport, säger han.
Vanliga symptom efter hjärnskakning är enligt honom svårigheter att sova, nedstämdhet, irritation, ljus- och ljudkänslighet, samt ont i huvudet och nacken.
Åsa Engströms forskning, som presenteras i studien “Losing the identity of a hockeyplayer: The long-term effects of concussion”, visar att hockeyspelare efter en hjärnskakning först och främst vill komma tillbaka på isen. När de sedan insett allvaret och slutat med hockeyn är det inte ovanligt att de vill dela med sig av sina erfarenheter för att förhindra att fler skadas inom hockeyn.
Nathalie Ferno håller igång och tränar för sin egen skull, men hon spelar inte längre hockey.
– Jag skulle kunna tänka mig att vara kvar i hockeyn, till exempel som materialförvaltare, säger hon.
Avslutningsvis manar Åsa Engström till eftertanke och en uppmaning om en diskussion om att hockeyn kan arbeta för större hänsyn i spelet, med mindre risk för hjärnskakningar som följd.
I andra medier
[https://sverigesradio.se/artikel/forskare-regler-kring-tacklingar-bor-andras]
[https://sverigesradio.se/avsnitt/1767695]
[https://sverigesradio.se/avsnitt/1452022]
[https://www.nsd.se/nyheter/lulea/vi-kan-inte-garantera-barnens-sakerhet-nm5326345.aspx]
[https://pren.kuriren.nu/artikel?redirect=https:%2F%2Fwww.kuriren.nu%2Fnyheter%2Flulea%2Fhjarnskakning-i-hockey-en-livslang-small-nm5309893.aspx&meter=false&action=completerequest&callback=https:%2F%2Fwww.kuriren.nu%2Finc%2Feprencallback.aspx]
[https://www.fokus.se/2020/09/huvudskador-plagar-ishockeyn-tuffare-regler-infors-hellre-falla-an-fria/]